Τα ιμπρεσιονιστικά τοπία δεν είναι το πρώτο που έρχεται στον νου όταν κάποιος σκέφτεται τον Γκούσταβ Κλιμτ, αλλά το σπάνιο τοπίο του «Insel im Attersee» (1902) προέκυψε από μια ιδιωτική συλλογή στη Νέα Υόρκη και εκτίθεται στον οίκο Sotheby’s όπου θα δημοπρατηθεί στις 16 Μαΐου, με εκτίμηση για 45 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Κλιμτ επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τη φύση και περνούσε τα καλοκαίρια του στην αυστριακή και ιταλική ύπαιθρο. Συχνά παραθέριζε μαζί με τη σύντροφο της ζωής του, την αυστριακή σχεδιάστρια μόδας Εμίλιε Φλέγκε, και την οικογένειά της στο σπίτι τους στη λίμνη Attersee μετά το θάνατο του αδελφού του, Ερνστ, ο οποίος άφησε χήρα τη μεγαλύτερη αδελφή της Εμίλιε, την Ελένε.

Το 1900, ο Κλιμτ άρχισε τις υπαίθριες εξερευνήσεις στη λίμνη θαυμάζοντας ιδιαίτερα τoυς εναλλασσόμενους ιριδισμούς του νερού. Η πρώτη της απεικόνιση –ένας ομιχλώδης με ψυχρούς χρωματικούς τόνους πίνακας– ανήκει στο Leopold Museum. Στον πίνακα «Insel im Attersee», ο ζωγράφος διεύρυνε τη χρωματική παλέτα του για να συλλάβει την αντανάκλαση του ηλιόφωτος.

Ο πίνακας απέκτησε σημασία όταν ο γκαλερίστας του Κλιμτ, ο αυστριακός ιστορικός τέχνης Ότο Κάλιρ, τον συμπεριέλαβε σε μία από τις πρώτες εκθέσεις του, τη «Saved From Europe», αφότου εγκαινίασε την Galerie St. Etienne στη Νέα Υόρκη το 1939. Ο Κάλιρ μετακινήθηκε από την Αυστρία στη Λουκέρνη, στη συνέχεια στο Παρίσι και τελικά στη Νέα Υόρκη μεταξύ 1938 και 1939 εξαιτίας του ναζιστικού καθεστώτος, διασώζοντας όσα έργα μπόρεσε, από καλλιτέχνες όπως οι Κλιμτ, Έγκον Σίλε και Άλφρεντ Κούμπιν.