Αρχαιολογικά ευρήματα από την περσινή ανασκαφική περίοδο σε όλη τη Βουλγαρία εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Σόφιας. Πρόκειται για την 16η έκθεση της σειράς, η οποία θα παραμείνει στο Μουσείο μέχρι τις 21 Μαΐου. Τιτλοφορείται «Βουλγαρική Αρχαιολογία 2022» και παρουσιάζει τις πιο ενδιαφέρουσες και εντυπωσιακές ανακαλύψεις και έρευνες της προηγούμενης αρχαιολογικής περιόδου, σε συνεργασία με 17 μουσεία από όλη τη χώρα.

Η έκθεση περιλαμβάνει 300 τεχνουργήματα από 30 τοποθεσίες, παρουσιάζοντας την εξέλιξη των πολιτισμών στη σημερινή Βουλγαρία, από τη Νεολιθική εποχή (6000 π.Χ.) μέχρι τον Μεσαίωνα. Ανάμεσά τους υπάρχουν χρυσά, αργυρά και χάλκινα διακοσμητικά, κεραμικά ανθρωπόμορφα ειδώλια, αγγεία, μαρμάρινα αναθηματικά ανάγλυφα και περίτεχνα διακοσμητικά τοίχων, μια διακοσμημένη τελετουργική εστία, νομίσματα, εργαλεία και όπλα.

Κάποια από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα είναι τα κεραμικά αγγεία από τους οικισμούς Πορόι, κοντά στο Μπουργκάς και Προβάντια, κοντά στη Βάρνα, το περιδέραιο από τον οικισμό Ντουρανκουλάκ, κοσμήματα και όπλα από την πρώιμη ελληνιστική νεκρόπολη κοντά στο χωριό Μποχότ, ένα περιδέραιο από χρυσό και νεφρίτη από την αρχαία νεκρόπολη στην Απολλωνία Ποντική, αναθηματικές πλάκες ενός Θράκα ιππέα από το ρωμαϊκό αρχιτεκτονικό συγκρότημα στο χωριό Στρόινο, ένας μπρούτζινος στύλος από το αρχαίο φρούριο του Μποροβέτς και ένας σφραγιστικός δακτύλιος από την Πλίσκα.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο αναπληρωτής καθηγητής Δρ Χρίστο Ποπόφ, διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και Μουσείου στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, είπε ότι η έκθεση αυτή προσπαθεί να αναδείξει και να υποστηρίξει έναν αρχαιολογικό χώρο που αποκαλύφθηκε πριν από 15 χρόνια, τον ναό της Μεγάλης Μητέρας Θεάς Κυβέλης στο Μπαλτσίκ. Για να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, μαζί με την έκθεση «Βουλγαρική Αρχαιολογία 2022», στην κεντρική αίθουσα του μουσείου υπάρχει και μια έκθεση αφίσας με θέμα «Ο Ναός της Ποντικής Μητέρας των Θεών, της Κυβέλης της Διονυσόπολης».