Ένα μεγάλο τμήμα από παράνομα εισηγμένο φορτίο 488 αντικειμένων  -αρχαίων νομισμάτων, κοσμημάτων και τμημάτων αρχαίων όπλων- κατασχέθηκε στο Λέσοβο της Βουλγαρίας την περασμένη Κυριακή.

Ο μοναδικός θησαυρός, προϊόν δράσης κυνηγών θησαυρών, βρέθηκε σε αυτοκίνητο τύπου «τζιπ» με βουλγαρικές πινακίδες που έμπαινε στη χώρα από την Τουρκία. Οδηγός του ήταν ένας άνδρας, βουλγαρικής υπηκοότητας, με καταγωγή από το Γιαμπόλ.

Οι τελωνειακοί επικέντρωσαν την προσοχή τους στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο, παρά την αυτοπεποίθηση του οδηγού και του συνοδηγού του, οι οποίοι και υποστήριζαν ότι δεν μεταφέρουν τίποτα που να πρέπει να δηλωθεί στα σύνορα. Παρά το γεγονός αυτό, σάρωση του φορτίου με ακτίνες Χ έδειξε δύο πλαστικές σακούλες, οι οποίες και ήταν γεμάτες αρχαία νομίσματα με πατίνα. Έλεγχος στον οδηγό αποκάλυψε ακόμη δύο σακούλες με αρχαιότητες. Οι αρχές κατάσχεσαν 460 αρχαία νομίσματα, 16 αιχμές αρχαίων όπλων και 12 κοσμήματα, συνολικού βάρους 1 κιλού και 745 γραμμαρίων.

Ειδικοί καλούνται τώρα να μελετήσουν τα αντικείμενα. Αρχικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νομίσματα είναι ρωμαϊκά και βυζαντινά, καθώς φέρουν τις μορφές συγκεκριμένων αυτοκρατόρων, ενώ όλα τα αντικείμενα είναι αυθεντικά. Ο θησαυρός επρόκειτο να μεταφερθεί μέσω Βουλγαρίας στη δυτική Ευρώπη.