Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά σεμινάριο Αρχαίας Μεταλλευτικής-Αρχαιομεταλλουργίας. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στο κεφάλαιο της αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας και στις μεθόδους της αρχαίας μεταλλουργίας, με παραδείγματα από το Λαύριο, τη Σίφνο, το όρος Παγγαίο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Παλαιά Καβάλα, την Εύβοια, καθώς και από την Timna στο Ισραήλ, τη Faynan στην Ιορδανία και την ανατολική έρημο της Αιγύπτου.

Θα αναλυθούν οι μέθοδοι εξόρυξης του μεταλλεύματος, οι τεχνικές εξαερισμού, ο φωτισμός και τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, καθώς και οι τεχνικές καθαρισμού του εξορυχθέντος υλικού και οι τρόποι εκκαμίνευσής του. Οι θεωρητικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη  2 Νοεμβρίου 2022, στις 20:00. Το κόστος συμμετοχής στο θεωρητικό μέρος του σεμιναρίου είναι 150 €. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις που διαρκούν περίπου 90’.

Στο φετινό σεμινάριο το πρακτικό μέρος θα είναι πιο αναλυτικό περιλαμβάνοντας πρακτική εξάσκηση σε αρχαία μεταλλεία. Οι ασκήσεις περιλαμβάνουν εκμάθηση τρόπων εξερεύνησης μεταλλείων και θα πραγματοποιηθούν στην ευρύτερη περιοχή του Λαυρίου. Σκοπός του πρακτικού μέρους του σεμιναρίου είναι να δημιουργηθεί ομάδα επιστημόνων και εξερευνητών που θα στελεχώσουν μελλοντικές ομάδες εξερεύνησης και ανασκαφής/μελέτης μεταλλείων στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και στην Αίγυπτο. Το κόστος συμμετοχής στο θεωρητικό και πρακτικό μέρος είναι 300 €.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή εδώ ή ή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022.

Το workshop απευθύνεται σε αρχαιολόγους, γεωλόγους, ιστορικούς, νομισματολόγους, σε φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για τα θέματα που πραγματεύεται. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο διδάκτωρ Γεωλογίας Μάρκος Βαξεβανόπουλος.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στις πρακτικές ασκήσεις είναι τα 15 άτομα, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί στους συμμετέχοντες που διαθέτουν βεβαίωση παρακολούθησης σεμιναρίου σπηλαιολογίας Α’ βαθμού.

Πρόγραμμα Σεμιναρίου-Θεωρητικές Εισηγήσεις

Ώρα έναρξης θεωρητικών εισηγήσεων 20:00. Μέγιστη διάρκεια 90′.

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022: Εισαγωγή στην αρχαία Μεταλλευτική-Αρχαιομεταλλουργία. Βασικές Έννοιες

Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022: Αρχαία Μεταλλεία Χαλκού. Μεταλλουργία και κράματα χαλκού

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022: Αρχαία μεταλλευτική αργύρου και μολύβδου. Τεχνικές κυπέλλωσης

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022: Αρχαία μεταλλεία χρυσού. Μεταλλουργία χρυσού

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022: Παραδείγματα ερευνών σε αρχαία μεταλλεία και μεταλλουργικές θέσεις από Ελλάδα, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Αίγυπτο

Πρόγραμμα πρακτικών ασκήσεων (Αρχαία μεταλλευτική περιοχή Λαυρίου)

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022: Γνωριμία με τα υλικά και τις τεχνικές εξερεύνησης μεταλλείων

Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2022: Πρακτική Άσκηση σε οριζόντιο μεταλλείο

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022: Πρακτική Άσκηση σε οριζόντιο μεταλλείο

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2022: Πρακτική Άσκηση σε φρέαρ