Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Βόλου, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του, διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά σεμινάριο Αρχαίας Μεταλλευτικής-Αρχαιομεταλλουργίας, το οποίο περιλαμβάνει δύο κύκλους, θεωρητικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης. Οι συμμετέχοντες εισάγονται στο κεφάλαιο της αρχαίας μεταλλευτικής δραστηριότητας και στις μεθόδους της αρχαίας μεταλλουργίας, με παραδείγματα από το Λαύριο, τη Σίφνο, το όρος Παγγαίο, τη Θάσο, τη Χαλκιδική, την Παλαιά Καβάλα, την Εύβοια, καθώς και από την Timna στο Ισραήλ, τη Faynan στην Ιορδανία και την ανατολική έρημο της Αιγύπτου. Θα αναλυθούν οι μέθοδοι εξόρυξης του μεταλλεύματος, οι τεχνικές εξαερισμού, ο φωτισμός και τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, καθώς και οι τεχνικές καθαρισμού του εξορυχθέντος υλικού και οι τρόποι εκκαμίνευσής του. Οι θεωρητικές εισηγήσεις θα πραγματοποιηθούν μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας.

Η έναρξη των μαθημάτων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021, στις 20:00. Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 120 €. Περιλαμβάνει τις θεωρητικές εισηγήσεις που διαρκούν 90 λεπτά και τη μονοήμερη άσκηση υπαίθρου. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τηλεφωνικά στο 24210 36555 ή στο mail του Μουσείου volosmuseum@gmail.com μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2021.

Το workshop απευθύνεται σε αρχαιολόγους, γεωλόγους, ιστορικούς, νομισματολόγους, σε φοιτητές αυτών των ειδικοτήτων, καθώς και σε όσους τρέφουν γενικά ενδιαφέρον για τα θέματα που πραγματεύεται. Στο τέλος του σεμιναρίου θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Υπεύθυνος του σεμιναρίου είναι ο διδάκτωρ Γεωλογίας Ecole Normale Superieure Μάρκος Βαξεβανόπουλος. Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι τα 30 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.