Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Λυκείου με θέμα «Μικρά Ασία: Ο τόπος, οι άνθρωποι και η μνήμη» διοργανώνει το Μουσείο Μπενάκη στο κτήριο της οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138).

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τι κάνει την ιστορική αυτή στιγμή σημαντική; Γιατί να κοιτάξει κανείς πίσω στις σελίδες μιας τόσο τραυματικής για τον ελληνικό πληθυσμό ιστορίας;
Μέσα από τον πλούτο του αρχειακού υλικού, των κειμηλίων και των έργων τέχνης που εκτίθενται στη μεγάλη επετειακή έκθεση ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία ο πολύχρωμος μικρασιατικός κόσμος ξεδιπλώνεται. Το ταξίδι της αναζήτησής του με τα παιδιά έχει στόχο τη μνήμη αλλά κυρίως την κατανόηση της ιδιαιτερότητας και της ιστορίας του.

Σταθμοί είναι ερωτήματα που έχουν ή δεν έχουν απαραίτητα απαντήσεις. Τι είναι αυτό που προσδιορίζεται ως μικρασιατικός ελληνισμός; Ποιοι οι συνεκτικοί δεσμοί ανάμεσα στις διαφορετικές κοινότητες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ποιες οι ιδιαιτερότητές τους; Και τι είναι αυτό που χαρακτηρίζεται ως Καταστροφή; Πώς επηρέασαν τα παγκόσμια ιστορικά γεγονότα τη ζωή των Μικρασιατών; Πώς θα κρίναμε σήμερα την ανταλλαγή των πληθυσμών; Τι πράγματι μετέφεραν στην Ελλάδα οι πρόσφυγες πέρα από τους βιαστικούς τους μπόγους; Με ποιους τρόπους επιχείρησαν να διατηρήσουν τη μνήμη και τη συνοχή τους στον νέο τόπο της εγκατάστασής τους; Τι ρόλο παίζει η απώλεια του γενέθλιου τόπου στην ατομική αλλά και τη συλλογική ταυτότητα των ανθρώπων; Πώς αυτή επηρέασε τη σκέψη και την τέχνη;

Μέσα από την πορεία τους στην έκθεση και την Ιστορία τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις δικές τους εικόνες, να διατυπώσουν τις δικές τους σκέψεις, να ανταλλάξουν ιδέες και να συλλέξουν τις εμπειρίες του δικού τους νοητικού ταξιδιού.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει από τις 22 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 9 Φεβρουαρίου 2023 και θα πραγματοποιείται Τρίτη και Πέμπτη, και ώρες 10.00-11.20 και 11.30-12.50.

Για περισσότερες πληροφορίες και ηλεκτρονική κράτηση, πατήστε εδώ.