Η Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις» (ΑΜΚΕ) καλεί τις ενδιαφερόμενες και τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν προτάσεις κειμένων προς δημοσίευση στην επιστημονική έκδοση που ετοιμάζει, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την ίδρυσή της, με τίτλο «Ψηφιοποιημένα και πρωτογενώς ψηφιακά αρχεία: πολιτικές, μεθοδολογίες, εφαρμογές και προβληματισμοί».

Για περισσότερο από μισό αιώνα, πια, η εξέλιξη της τεχνολογίας και των μέσων έχει διαμορφώσει νέες μορφές παραγωγής και αναπαραγωγής, καθώς και νέες ανάγκες, μεταξύ άλλων, ταξινόμησης, τεκμηρίωσης και διατήρησης αρχείων. Η ανάπτυξη του διαδικτύου και η υλοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων ψηφιοποίησης και διάθεσης αρχειακών συνόλων και συλλογών μέσω αυτού επηρεάζει πολλαπλά την πρόσβαση, την (επανα)χρήση και κατανόηση των αρχείων. Στόχος της έκδοσης είναι η διεπιστημονική θεωρητική/κριτική προσέγγιση και ιστορικοποίηση των μεθοδολογιών και των πολιτικών της ψηφιοποίησης και γενικότερα της ψηφιακής επιμέλειας αρχείων και άλλων πολιτιστικών υλικών μέσα από την εμπειρία των δημιουργών ή μελετητών ψηφιακών συλλογών σε φορείς όπως αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες, καθώς και η κριτική εξέταση πολιτικών και τεχνολογιών. Παράλληλα, στόχος είναι να αναπτυχθούν προβληματισμοί γύρω από τη διαχείριση πρωτογενώς δημιουργημένων ψηφιακών αρχείων.

Ενθαρρύνεται η συμμετοχή διεπιστημονικών (ατομικών ή συλλογικών) προτάσεων κειμένων.

Περισσότερες πληροφορίες για τους θεματικούς άξονες της πρόσκλησης, καθώς και οδηγίες για την υποβολή προτάσεων μπορείτε να δείτε εδώ.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων: Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: arxeiontaxis@gmail.com

«Αρχείων Τάξις»

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Διάσωσης Ιστορικών Τεκμηρίων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Αρχείων Τάξις» ιδρύθηκε το 2011 και αποτελεί ένα συλλογικό εγχείρημα το οποίο φιλοδοξεί να συμβάλει ενεργά στη διάσωση, την ανάδειξη και την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, δίνοντας έμφαση στα ιστορικά τεκμήρια και ιδιαίτερα στα ιστορικά αρχεία. Για την υλοποίηση των παραπάνω επιδιώκει συνεργασίες με δημόσιους φορείς, ανάλογες επιστημονικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, καθώς και με ένα ευρύτερο δίκτυο ευαισθητοποιημένων πολιτών. Το 2017 η «Αρχείων Τάξις» παρουσίασε την ψηφιακή πλατφόρμα «Archive Alert» (www.archivealert.gr) και βρέθηκε στην τρίτη θέση στα διεθνή βραβεία «Digital Humanities Awards», στην κατηγορία της καλύτερης ψηφιακής εφαρμογής για το ευρύ κοινό (Best Use of Digital Humanities for Public Engagement). Το «Archive Alert» είναι η μοναδική διαδικτυακή πλατφόρμα όπου μεμονωμένα άτομα, φορείς και συλλογικότητες μπορούν να δηλώνουν αρχεία και κάθε άλλο υλικό που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά (οπτικοακουστικό υλικό, χάρτες, φωτογραφίες, έντυπα, εφημερίδες, αφίσες κ.ά.) που κατέχουν ή εντόπισαν ή αντιλήφθηκαν και θεωρούν ότι κινδυνεύει, λόγω άγνοιας, αμέλειας ή έλλειψης εξειδικευμένης γνώσης. Περισσότερα: http://arxeiontaxis.gr/