Στις 18 Μαΐου ξεκίνησε η νέα ψηφιακή δράση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου «Αθέατα τεκμήρια», η οποία προκάλεσε το ζωηρό ενδιαφέρον των φίλων του Μουσείου αλλά και την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Η δράση πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 18-30 Μαΐου 2020 στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2020 και αφορούσε τη ροή ημερήσιων αναρτήσεων στη σελίδα του μουσείου στο Facebook, με επιλεγμένα και σχολιασμένα εκθέματα των συλλογών του που δεν έχουν γίνει γνωστά στο κοινό, αλλά και άγνωστες στιγμές από την ανασκαφή, τη συντήρηση και την ανάδειξή τους.

34.170 οι μοναδικοί ψηφιακοί επισκέπτες της έκθεσης στη σελίδα του μουσείου στο Facebook που επισκέπτονταν καθημερινά τα ψηφιακά εκθέματα, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά. Μεταξύ των 22 εκθεμάτων που παρουσιάστηκαν περιλαμβάνονται ο απολιθωμένος κορμός κωνοφόρου δένδρου με το ριζικό του σύστημα, που παρουσιάστηκε στις 18 Μαΐου, εντυπωσιακά πετρώματα και ορυκτά, τμήματα απολιθωμένων κορμών, λεισμένες τομές, κλαδίσκοι καρποφόρων δένδρων, απολιθωμένα φύλλα, απολιθωμένα οστά και δόντια ζώων όπως αλιγάτορες, σαύρες, φίδια, βατράχια, μυοξοί, χάμστερ και μυγαλές που έζησαν στο υποτροπικό δάσος της Λέσβου πριν από 18,5 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του μουσείου: «Αρκετοί μας προέτρεψαν να συνεχίσουμε την παρουσίαση των εκθεμάτων, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν τα τεκμήρια αλλά και του σχετικά περιορισμένου αριθμού τεκμηρίων που παρουσιάστηκαν μέχρι σήμερα».

Ανταποκρινόμενο, λοιπόν, στην προτροπή των ψηφιακών επισκεπτών του και στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων του, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου αποφάσισε τη μετατροπή της ψηφιακής δράσης σε ψηφιακή έκθεση η οποία θα συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020, μέσω ροής αναρτήσεων στη σελίδα του στο Facebook αλλά και μέσω της ιστοσελίδας petrifiedforest.gr στην οποία θα παρουσιάζονται σχολιασμένα εκθέματα των συλλογών του που συμμετέχουν στην έκθεση.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου στο Σίγρι μετά την επαναλειτουργία του στις 15 Ιουνίου 2020.