Συνεχίζεται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμένων δέντρων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά απολιθώματα που έρχονται στο φως από τις πρόσφατες συνεχιζόμενες εργασίες ανάδειξης απολιθωματοφόρων θέσεων στη νησίδα Νησιώπη και στην ευρύτερη περιοχή του Σιγρίου στη δυτική Λέσβο.

Ανάμεσα στα ευρήματα είναι μεγάλοι κορμοί αλλά και εντυπωσιακά ριζικά συστήματα δέντρων και εύθραυστοι θύσανοι από κλαδιά και κλαδίσκους, τα οποία στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν με μεγάλη προσοχή στο μουσείο στο Σίγρι για συντήρηση.

«Το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμένων δέντρων», λέει ο διευθυντής του Μουσείου καθηγητής Νίκος Ζούρος, «περιλαμβάνει τον καθαρισμό των απολιθωμάτων και την τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησής τους, τη στερέωση των θραυσμάτων και των επισφαλών περιοχών του απολιθωμένου ξύλου, τη δομική αποκατάσταση, την απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τον καθαρισμό από βιολογικές επικαθίσεις και άλατα».

Ας σημειωθεί ότι το Μουσείο επέλεξε να τοποθετήσει τα νέα ευρήματα σε εκθεσιακούς χώρους και να μην υποβάλει τα απολιθώματα σε επιπλέον μετακινήσεις οι οποίες δημιουργούν κινδύνους λόγω του μεγέθους των εκθεμάτων. «Ταυτόχρονα», λέει ο κ. Ζούρος, «επιθυμεί να φέρει τους επισκέπτες σε άμεση επαφή με διαδικασίες που έως τώρα γίνονταν σε απροσπέλαστα εργαστήρια συντήρησης».

Με ανακοίνωσή του, το Μουσείο προσκαλεί τα σχολεία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης απολιθωμάτων και να συμμετάσχουν στα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα «Υιοθετώ και προστατεύω το Απολιθωμένο Δάσος» και «Μικροί Παλαιοντολόγοι», τα οποία συνδυάζονται με ειδικές παρουσιάσεις και ψηφιακά παιχνίδια. Προσκαλεί, επίσης, τις οικογένειες να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των απολιθωμάτων και να ανακαλύψουν με τα παιδιά τους τα εκθέματα του Μουσείου με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο μέσα από ειδικές δράσεις και οικογενειακά παιχνίδια.

Σημειώνεται ότι, η νέα εκθεσιακή και εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Μέρα Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους – 20 Χρόνια μαζί».