Fran O’Rourke, Ερμηνεύοντας τον Αριστοτέλη, μτφρ.-επιστ. επιμ.: Ξανθίππη Μπουρλογιάννη, εκδ. Ινστιτούτο του Βιβλίου – Καρδαμίτσα, Αθήνα 2019, σελ. 288. ISBN: 978-960-354-500-2

Η φράση του Αριστοτέλη «Ἐν πᾶσι γὰρ τοῖς φυσικοῖς ἔνεστί τι θαυμαστόν» χρησιμεύει ως υπόβαθρο και ενοποιητικό μοτίβο για τα πρωτότυπα δοκίμια που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό. Το βιβλίο εξετάζει θέματα με διαχρονικό ενδιαφέρον, παρουσιάζοντας νέες διόδους ερμηνείας, που δείχνουν τον τρόπο με τον οποίο η σκέψη του Αριστοτέλη μπορεί να εφαρμοστεί δημιουργικά στη συζήτηση αιώνιων και σύγχρονων ερωτημάτων.

Τα κεφάλαια του βιβλίου πραγματεύονται κεντρικά ζητήματα της μεταφυσικής, της αισθητικής, της πολιτικής ανθρωπολογίας, της ηθικής και της γνωσιολογίας. Ο τόμος συνολικά παρέχει μια ολοκληρωμένη επισκόπηση της φιλοσοφίας του Αριστοτέλη δίνοντας έμφαση στο ότι η κοσμοθεώρησή του δεν έχει απλώς ιστορικό ενδιαφέρον, αλλά παραμένει ζωντανή και επίκαιρη. Μολονότι πολλές από τις εμπειρικές υποθέσεις του Αριστοτέλη είναι απαρχαιωμένες, οι βαθύτερες ενοράσεις του διατηρούν την εγκυρότητά τους στο πέρασμα του χρόνου.

Η φιλοσοφία του διακρίνεται από έναν ρωμαλέο κοινό νου, μια αισιόδοξη πίστη στη φύση, εμπιστοσύνη στη δύναμη του ανθρώπινου νου να ανακαλύψει την αλήθεια και τις αξίες, και μια σταθερή αίσθηση της ομορφιάς που περιβάλλει τα πάντα.