Ως Επετειακό Έτος Αριστοτέλη έχει ανακηρυχθεί το 2016 από τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, μετά από αίτημα που κατέθεσε ο Δήμος Αριστοτέλη της Χαλκιδικής, διά της Ελληνικής Επιτροπής του Εκπαιδευτικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου.

Η ανακήρυξη του Επετειακού Έτους Αριστοτέλη 2016-2017 έγινε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι και οι δράσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν διεθνή συνέδρια, ημερίδες, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, αθλητικές και γαστρονομικές εκδηλώσεις και δρώμενα, με στόχο την ανάδειξη της ζωής και του έργου του Αριστοτέλη, που καθόρισε με τις θέσεις του τη μετα-μεσαιωνική και σύγχρονη Ευρώπη.

Οι δράσεις αναμένεται να λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του εορτασμού στην Ελλάδα, την Κύπρο, τη Σερβία, την Πολωνία αλλά και το Παρίσι.

Να σημειωθεί ότι η αρχική σύλληψη της ιδέας για τον εορτασμό της μεγάλης επετείου γεννήθηκε το 2013 με την ανάληψη της πρωτοβουλίας του «Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών» του ΑΠΘ να διοργανώσει Παγκόσμιο Συνέδριο, τον Μάιο του 2016.