Σε πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις, που θα πραγματοποιούνται στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ στην Αθήνα κάθε Δευτέρα από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 18 Νοεμβρίου, ο Δημήτρης Κυρτάτας θα παρουσιάσει ορισμένες από τις διαδρομές που ακολούθησαν οι πρώτοι χριστιανοί: από τον εκατόνταρχο που βρέθηκε κάτω από τον σταυρό έως τους στρατιώτες που πολέμησαν τρεις αιώνες αργότερα με τις στρατιές του Μεγάλου Κωνσταντίνου· από τις μυροφόρες που επισκέφθηκαν το κενό μνημείο και άλλες ευσεβείς και ευυπόληπτες γυναίκες έως το προσκύνημα της Αγίας Ελένης στους Αγίους Τόπους· από τους ληστές που πέθαναν στον Γολγοθά έως τους μάρτυρες και τους ασκητές της άνυδρης ερήμου· από τις πρώτες και μοναχικές βαπτίσεις σε πηγές και ποταμούς έως τις μαζικές κατηχήσεις του 4ου αιώνα στις μεγαλοπρεπείς βασιλικές.

Οι διαδρομές αυτές θα φωτίσουν βασικές πτυχές της χριστιανικής πίστης και λατρείας, από τη σκοπιά τόσο των αυτοκρατορικών αρχών όσο και των λαϊκών μαζών.

Ο Δημήτρης Κυρτάτας είναι καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Πρόγραμμα διαλέξεων

—Δευτέρα 14 Οκτωβρίου: « Η σταύρωση από τη σκοπιά των στρατιωτών».

—Δευτέρα 21 Οκτωβρίου: «Η ευσέβεια από τη σκοπιά των ευυπόληπτων γυναικών».

—Δευτέρα 4 Νοεμβρίου: «Ο ασκητικός βίος από τη σκοπιά των ληστών».

—Δευτέρα 11 Νοεμβρίου: «Η σωτηρία από τη σκοπιά των αιρετικών».

—Δευτέρα 18 Νοεμβρίου: «Η θρησκευτική λατρεία από τη σκοπιά των αυτοκρατόρων».

Πληροφορίες

Το κόστος παρακολούθησης ολόκληρου του σεμιναρίου ανέρχεται στα 50 ευρώ. Για τους φοιτητές το κόστος είναι 30 ευρώ. Αν κάποιος επιθυμεί, μπορεί να παρακολουθήσει μεμονωμένα κάποια από τις διαλέξεις, με κόστος 12 ευρώ.

Ημέρα και ώρα: Δευτέρα, 18:00–20:00.

Χώρος: Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, Αθήνα (τηλ.: 210 3234267, 210 3614143).

Η εγγραφή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

—Κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό του ΜΙΕΤ, με την αναγραφή ονοματεπώνυμου και της λέξης σεμινάριο. ΙΒΑΝ: GR9701101460000014648017417.

—Μέσω του viva.gr

—Στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ, Αμερικής 13, εντός του ωραρίου λειτουργίας.

—Μετρητοίς στο χώρο του σεμιναρίου.