Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Αίγυπτος
Ψηφιακή αναπαράσταση της πρόσοψης του Grand Egyptian Museum στο Κάιρο.

Η ΕΕ στηρίζει την Αίγυπτο στις προσπάθειές της να ανακτήσει τις αρχαιότητές της

Που παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό

Στο πλευρό της χώρας του Νείλου βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, στις προσπάθειες της Αιγύπτου να ανακτήσει τις κλεμμένες αρχαιότητες που παράνομα μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αίγυπτο, Ιβάν Σούρκος, κατά την υπογραφή συμφωνίας για τη χρηματοδότηση με 3,1 εκατ. ευρώ της ανακαίνισης και του επανασχεδιασμού του Αρχαιολογικού Μουσείου που βρίσκεται δίπλα στην Πλατεία Ταχρίρ και το οποίο θα δώσει από του χρόνου τη θέση του στο νέο Μεγάλο Αρχαιολογικό Μουσείο, δίπλα από τις Πυραμίδες της Γκίζας.

Όπως γράφει η «Αλ Αχράμ», αναμεταδίδοντας ρεπορτάζ του Αιγυπτιακού Πρακτορείου Ειδήσεων ΜΕΝΑ, ο κ. Σούρκος υπογράμμισε τη σημασία της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της εμπορίας πολιτιστικών αγαθών και ιστορικών αντικειμένων. Μάλιστα, ζήτησε να ενεργοποιηθούν όλες οι διεθνείς συμφωνίες για την απαγόρευση του λαθρεμπορίου κλεμμένων αντικειμένων.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή την παρέμβαση, την περασμένη εβδομάδα, Αιγύπτιων αξιωματούχων κατά προγραμματισμένης πώλησης μιας προτομής του Τουταγχαμών σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, που έχει προγραμματιστεί για τις 3-4 Ιουλίου. Οι αξιωματούχοι ζητούν να βεβαιωθούν για τα έγγραφα νόμιμης κατοχής της προτομής.

Μάλιστα, ερωτηθείς για το θέμα, ο Ευρωπαίος ανώτατος διπλωμάτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι βρετανικές αρχές θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα όσον αφορά την πώληση του αγάλματος αυτού που είναι φτιαγμένο από χαλαζίτη και απεικονίζει τον νεαρό Φαραώ ως Αμούν, τον αρχαίο αιγυπτιακό θεό του ήλιου και του αέρα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (Ν. Κάτσικας).