Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς σε πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση της ανάπτυξης της οικονομίας των ευρωπαϊκών κρατών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής ήταν ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνήλθε, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, χθες Τετάρτη στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Οι υπουργοί Πολιτισμού των κρατών μελών υιοθέτησαν για πρώτη φορά συμπεράσματα που αφορούν αποκλειστικά την πολιτιστική κληρονομιά, ως στρατηγικό πόρο για μια βιώσιμη Ευρώπη. Στα συμπεράσματα υπογραμμίζεται ο ουσιαστικός ρόλος της πολιτιστικής κληρονομιάς στην οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ιδιαίτερα στην εποχή της οικονομικής κρίσης, η οποία πλήττει όλη την Ευρώπη.

Διεξήχθη επίσης συζήτηση για το Επόμενο Πρόγραμμα Εργασιών για τον πολιτισμό μετά το 2014. Ύστερα από την αξιολόγηση του υπάρχοντος Προγράμματος, που ολοκληρώθηκε από την Ελληνική Προεδρία, οι υπουργοί είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις απόψεις τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η πολιτιστική πολιτική και για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να ανταποκριθεί το νέο Πρόγραμμα Εργασιών για τον πολιτισμό.

Συζητήθηκε η ανάγκη υποστήριξης νέων μοντέλων χρηματοδότησης του πολιτισμού, με συνέργειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, καθώς και η ανάγκη να ενθαρρυνθεί η πρόσβαση στο πολιτιστικό περιεχόμενο με τη βοήθεια των νέων ψηφιακών μέσων.

Κατατέθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις, οι οποίες θα χρησιμεύσουν για την κατάρτιση του επόμενου Προγράμματος Εργασιών από την Ιταλική Προεδρία. Το πρόγραμμά της παρουσίασε ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ντάριο Φραντσεσκίνι.

Στη διάρκεια του Συμβουλίου, στο οποίο συμμετείχε και η Γενική Γραμματέας του ΥΠΠΟΑ κα Λίνα Μενδώνη, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη την Επίτροπο Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ κα Ανδρούλλα Βασιλείου «για την εξαιρετικά σημαντική προσφορά της σε όλους τους τομείς στους οποίους έχει αφοσιωθεί».

Όσον αφορά το νομοθετικό έργο του Συμβουλίου, υπό την Ελληνική Προεδρία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διαπραγμάτευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Αναδιατύπωση της Οδηγίας 93/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με τον επαναπατρισμό των παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών από έδαφος κράτους μέλους. Οι αλλαγές που εισήχθησαν συμβάλλουν στην ενίσχυση της ισχύουσας νομοθεσίας, με στόχο την προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση των διαδικασιών για τον επαναπατρισμό των εθνικών θησαυρών.