Κάθε φορά που βρέχει καταρρακτωδώς η ιταλική αρχαιολογική υπηρεσία μετράει απώλειες, εξαιτίας της ελλιπούς χρηματοδότησης για μια πλήρη αναστήλωση και συντήρηση της ρωμαϊκής πόλης. Προ ημερών, ύστερα από μια ισχυρή νεροποντή, έπεσαν τοίχοι από τη λεγόμενη «Οικία του Διομήδη», όπως και ένα τμήμα τοίχου από τα εξωτερικά τείχη της πόλης, ύψους 8 μέτρων, χωρίς, ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς.

Η κοινή γνώμη όμως εξέφρασε οργή γιατί η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι δεν δίνει δεκάρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Γι’ αυτό οι υπεύθυνοι προσπάθησαν να κρατήσουν το γεγονός μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά δεν τα κατάφεραν.

Και πριν από περίπου ένα χρόνο κτίρια της αρχαίας πόλης είχαν σωριαστεί, μεταξύ των οποίων η «Σχολή των Μονομάχων», με τις υπέροχες νωπογραφίες, στις οποίες απεικονίζονταν μονομάχοι της αρχαίας Ρώμης να εξασκούνται πριν από τον αγώνα. Τότε κατηγορήθηκε ο υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι ότι δεν έδειξε το απαιτούμενο ενδιαφέρον για την προστασία των αρχαιολογικών θησαυρών της χώρας και την περασμένη άνοιξη παραιτήθηκε.

Ο διάδοχός του, Τζανκάρλο Γκαλάν, υποσχέθηκε να μεριμνήσει ώστε να μην ξανασυμβούν τα ίδια στον αρχαιολογικό χώρο της Πομπηίας. Κι επειδή το πρόβλημα είναι οικονομικό, ανέλαβε να το λύσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα διαθέσει 145 εκατ. δολάρια για την αποκατάσταση ολόκληρης της πόλης, που θάφτηκε το 79 μ.Χ. κάτω από την τέφρα του Βεζούβιου.

Τα μνημεία είχαν κριθεί επικίνδυνα από το 2008, οπότε η UNESCO κήρυξε την Πομπηία σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Το έργο θα αρχίσει άμεσα και θα ελέγχεται μέχρι την ολοκλήρωσή του —υπολογίζεται σε μία τετραετία— από ειδικούς του διεθνούς οργανισμού. Μάλιστα στις 7 Νοεμβρίου θα μεταβεί επί τόπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Γιοχάνες Χαν, για να εκτιμήσει την κατάσταση.