Την έναρξη μιας νέας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για τους επισκέπτες του, ανακοίνωσε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε συνεργασία με την εταιρεία USEUM. Πρόκειται για την εφαρμογή «Inifinite Museum Shop», που επιτρέπει στον κάθε επισκέπτη να δημιουργήσει με το κινητό του αναμνηστικά και δώρα, όπως μπλούζες, τσάντες και αναπαραγωγές υψηλής ποιότητας, με τα αγαπημένα του έργα από τη συλλογή Κωστάκη και να τα σχεδιάσει όπως επιθυμεί. Στόχος της συνεργασίας είναι η προώθηση και η διάχυση της συλλογής έξω από τους τοίχους του μουσείου, στην καθημερινότητά μας, με χρηστικά αντικείμενα, κάνοντας τη συλλογή ακόμη πιο προσβάσιμη.

H εφαρμογή «Infinite Museum Shop» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί πολλές καινοτόμες τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, να παραμένει εύκολη και ευχάριστη στη χρήση. Αρχικά, η εφαρμογή είναι πλήρως δικτυακή, συνεπώς οι επισκέπτες του μουσείου δεν χρειάζεται να την «κατεβάσουν», παρά μόνο να επισκεφθούν τη διεύθυνση m.useum.org από τα κινητά τους τηλέφωνα. Έπειτα, με την εφαρμογή φωτογραφίζουν το έργο που θα ήθελαν να αγοράσουν και επιλέγουν το προϊόν που θα ήθελαν να σχεδιάσουν. Τότε εμφανίζεται ένα μίνι-σχεδιαστήριο στο οποίο ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το έργο όπως επιθυμεί πάνω στο προϊόν. Όταν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, τότε δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του, κάνει την πληρωμή ηλεκτρονικά και το προϊόν που σχεδίασε παραδίδεται στο σπίτι του.

Μετά από εκτενή έρευνα σε μουσεία της Ευρώπης, η ομάδα του USEUM ανέπτυξε την εφαρμογή «Inifinite Museum Shop» και την παρουσίασε φέτος για πρώτη φορά στο συνέδριο «We are museums» (Ιούνιος 2017). Έχοντας τελειώσει πια την ανάπτυξή της, η εφαρμογή παρουσιάζεται ολοκληρωμένη για πρώτη φορά στην περιοδική έκθεση του ΚΜΣΤ «Η θέα από το παράθυρό μου… εκδοχές της “οικίας” στη ρωσική πρωτοπορία. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη» που φιλοξενείται έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή «Inifinite Museum Shop» θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Το USEUM, ένα ελληνικό εγχείρημα με έδρα στο Λονδίνο, είναι μια καινοτόμος εταιρεία στόχος της οποίας είναι να κάνει την τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό μέσω της τεχνολογίας. Ενδεικτικά η πλατφόρμα του (http://useum.org) εκθέτει 84.000 πίνακες, μεγάλο μέρος των οποίων (21.000 έργα), μπορεί να τα «κατεβάσει» σε μεγάλη ανάλυση και να τα χρησιμοποιήσει ο κάθε επισκέπτης της πλατφόρμας όπως αυτός επιθυμεί. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στήριξε το USEUM από τα πρώτα του κιόλας χρόνια, κι είναι το πρώτο μουσείο που μετείχε σε αυτό, έχοντας παρουσία στην πλατφόρμα από το 2013.