Tην επόμενη διετία η ατζέντα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης είναι γεμάτη ραντεβού στο εξωτερικό: συνεργασίες με μεγάλα μουσεία, όπως το νεοϋορκέζικο ΜΟΜΑ, το Στέντελικ του Άμστερνταμ και το Λούβρο, συνδιοργανώσεις με πολιτιστικούς οργανισμούς της Ρωσίας.

Κι όλα αυτά από ένα μουσείο που συμπλήρωσε μόλις 12 χρόνια ζωής. «Το ΚΜΣΤ έχει ενταχθεί στο διεθνή εικαστικό χάρτη. Οι επικοινωνίες μας γίνονται πρωτίστως με το εξωτερικό, οι εκθέσεις μας δημοσιεύονται στα πιο έγκυρα έντυπα του χώρου. Μας παρακολουθούν», λέει στον «ΑτΚ» η διευθύντρια του Μουσείου, Μαρία Τσαντσάνογλου. «Νιώθω περήφανη κάθε φορά που βλέπω σε εκθέσεις στο εξωτερικό δικά μας έργα δίπλα σε έργα των πιο μεγάλων μουσείων του κόσμου. Αυτό εν πολλοίς οφείλεται στη Συλλογή Κωστάκη που μας άνοιξε τους δρόμους και γι’ αυτό είναι σημαντικό θέμα το πώς θα τη διαχειριστούμε, ώστε να προβάλλεται με σωστό τρόπο. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μέσα από την πολλή ζήτηση και την ανεξέλεγκτη προβολή να χαθεί η αξία της. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα έργα της Συλλογής και απορρίπτουμε συνεχώς πολλά αιτήματα για δανεισμούς».

Και πώς γίνονται όλα αυτά με τα περιορισμένα οικονομικά των ελληνικών πολιτιστικών οργανισμών; «Η αλήθεια είναι ότι με το ζόρι καλύπτουμε τα λειτουργικά μας έξοδα. Έχουμε όμως δημιουργήσει ομάδα εργασίας που λέγεται “ομάδα δημιουργίας πόρων” με τη βοήθεια και του ΔΣ και θέλω να πιστεύω ότι θα φέρει καλά αποτελέσματα, που θα είναι ορατά το 2013», τονίζει η κ. Τσαντσάνογλου.

Τον Οκτώβριο το ΚΜΣΤ συμμετέχει στη συνεργασία των 5 Μουσείων της Θεσσαλονίκης με το Λούβρο. Στη Μονή Λαζαριστών ως τον Ιανουάριο θα φιλοξενηθούν εκθέσεις φωτογραφίας των Μιμό Ζοντίς και Ζαν Κριστόφ Μπαγιό, που απεικόνισαν με τη δική τους ματιά το Λούβρο. Τον ίδιο μήνα με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, το ΚΜΣΤ συνδιοργανώνει με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το «Φεστιβάλ των αόρατων πόλεων». Πρόκειται, όπως εξηγεί η κ. Τσαντσάνογλου, για ένα μεγάλο πρόγραμμα εκθέσεων στο ΜΜΣΤ, τη Μονή Λαζαριστών και το Λιμάνι.

Τέλη Δεκεμβρίου του 2012 έρχεται η σημαντική συνεργασία με το ΜΟΜΑ. Πρόκειται για μία μεγάλη έκθεση για την αφαίρεση στην οποία συμετέχουν μουσεία από όλο τον κόσμο. Το ΚΜΣΤ θα στείλει έργα των Κλιουν, Ματιούσιν, Μαλέβιτς, Ρότσενκο κ.ά.

Το 2013 και το 2014 είναι «δύο εμβληματικές χρονιές» για το Μουσείο, σύμφωνα με τη διευθύντριά του. Το 2013 είναι αφιερωμένο στον συλλέκτη Γεώργιο Κωστάκη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Το Φεβρουάριο οργανώνεται μεγάλη έκθεση της Συλλογής Κωστάκη στη Μονή Λαζαριστών, πλαισιωμένη από εκδηλώσεις λόγου. «Θα είναι μία επανέκθεση της μόνιμης συλλογής όχι τόσο ιστορική όσο αφιερωμένη στον συλλέκτη και τη μέθοδο που εφάρμοσε», επισημαίνει η κ. Τσαντσάνογλου.

Το Δεκέμβριο του 2013 θα εγκαινιαστεί στο Άμστερνταμ μεγάλη έκθεση με έργα από τις δύο σημαντικότερες συλλογές Ρωσικής Πρωτοπορίας εκτός Ρωσίας, αυτήν του ΚΜΣΤ και τη συλλογή του Στέντελικ.

Το 2014 έχει ανακηρυχθεί «έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα – έτος της Ελλάδας στη Ρωσία». Το ΚΜΣΤ θα συμμετάσχει ενεργά στον εορτασμό. «Είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε πολιτιστική συνεργασία μεγάλης κλίμακας με τη Ρωσία», λέει η κ. Τσαντσάνογλου, που συζητά συνδιοργανώσεις με την Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας και άλλα μουσεία.