Θέση στο κέντρο του παγκόσμιου χάρτη μουσείων σύγχρονης τέχνης διεκδικεί η Θεσσαλονίκη με τη δημιουργία ενός νέου φορέα που βρίσκεται ήδη στα σκαριά από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Ο νέος φορέας θα προκύψει από τη συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, δύο δραστήριων οργανισμών που εδώ και χρόνια λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη σε δρόμους παράλληλους και φιλοδοξεί να δώσει καινούργια ώθηση στην καλλιτεχνική δημιουργία σε μία εποχή γενικής κρίσης και μαρασμού.

Εφόσον τα δύο μουσεία συνενωθούν, όπως σχεδιάζεται, θα προκύψει στη θέση τους ένας καινούργιος οργανισμός, που θα έχει στη διάθεσή του τη μεγαλύτερη συλλογή έργων σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια (πάνω από 5.000 έργα), καθώς και αρχεία για τις τέχνες με περισσότερες από 10.000 μονάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνευ προηγουμένου για τα ελληνικά δεδομένα εγχείρημα βρίσκεται εδώ και καιρό υπό σχεδιασμό και τις τελευταίες εβδομάδες συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΜΣΤ, του ΜΜΣΤ, του δήμου Θεσσαλονίκης και του ΥΠΠΟΤ. Τις προτάσεις που προέκυψαν από τις συναντήσεις των εκπροσώπων των φορέων θα επεξεργαστεί το ΥΠΠΟΤ και, εφόσον βρεθεί φόρμουλα συνεργασίας και δοθεί το τελικό ΟΚ, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από το ΥΠΠΟΤ το αργότερο ώς τα μέσα Φεβρουαρίου.

«Οι προτάσεις μας αφορούν τη δημιουργία ενός δυναμικού φορέα που θα συνδυάζει τα θετικά στοιχεία των δύο μουσείων. Σε καμία περίπτωση δε θα υπάρξει συγχώνευση, δηλαδή συρρίκνωση των δύο οργανισμών», εξηγεί η Μαρία Τσαντσάνογλου του ΚΜΣΤ. Όπως λέει η ίδια, στο πολιτιστικό απόθεμα του ΚΜΣΤ περιλαμβάνεται η ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας συλλογή Κωστάκη, ενώ το ΜΜΣΤ έχει να επιδείξει εδώ και δεκαετίες, στο πλαίσιο του σημαντικού του καλλιτεχνικού έργου, δύο εξαιρετικά χαρακτηριστικά: την εθελοντική εργασία και την κοινωνία των πολιτών.

Στο πλαίσιο της συνένωσης των δύο φορέων συζητείται και το θέμα της στέγασης του ΚΜΣΤ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενδεχομένως σε χώρο εντός των εγκαταστάσεων της Helexpo, κοντά στο κτίριο του ΜΜΣΤ. Ως γνωστόν το ΚΜΣΤ παρουσιάζει τον κορμό των εκθέσεών του στη δυτική Θεσσαλονίκη, στη Μονή Λαζαριστών και κάποιες από αυτές σε αποθήκη στο Λιμάνι, ενώ η μεταστέγασή του στην ΥΦΑΝΕΤ καθυστερεί λόγω οικονομικών προβλημάτων.