Για τους τρόπους με τους οποίους επιχειρεί το υπουργείο Πολιτισμού να επιλύσει το πρόβλημα της αποκατάστασης, από την πυρκαγιά του 2012, του ιστορικού κτιρίου Τσίλερ στην οδό Σταδίου, ενημέρωσε την Ολομέλεια η αρμόδια υπουργός, Λυδία Κονιόρδου, η οποία ωστόσο εξήγησε ότι υπάρχουν νομικά και άλλα εμπόδια που καθυστερούν την ευόδωση του στόχου.

Το ιστορικό κτίριο, στο οποίο, πριν καταστραφεί, στεγάζονταν οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», είναι ιδιωτικό (ανήκει στο Ίδρυμα Δεκόζη-Δούρου) και την υποχρέωση αποκατάστασης, συντήρησης και λειτουργίας του την έχει ο ιδιοκτήτης. Όπως εξήγησε η κα Κονιόρδου, αυτό που μπορεί να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού είναι να συνεργάζεται με τον Σύλλογο Ιδιοκτητών Διατηρητέων Κτιρίων προκειμένου να επιδιωχθεί η ένταξη και ιδιωτικών έργων στο ΕΣΠΑ, και επίσης να ενταχθεί το κτίριο Τσίλερ στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου του ΟΤΕ, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως νεότερο μνημείο. Ωστόσο, για να γίνει αυτό, απαιτούνται μελέτες αποκατάστασης του κτιρίου, οι οποίες δεν έχουν ακόμη γίνει, ενημέρωσε η υπουργός.

Κατά τη συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, ο ερωτών βουλευτής σχολίασε πως οι Αθηναίοι αισθάνονται απέραντη θλίψη «βλέποντας την ανοικτή πληγή» του πυρόπληκτου κτιρίου και κάλεσε την υπουργό Πολιτισμού να συγκαλέσει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να επιλυθεί το ζήτημα. «Η Πολιτεία έχει ηθικού χαρακτήρα ευθύνη και υποχρέωση ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών για την αποκατάσταση του κτιρίου» είπε ο κ. Λυκούδης.

«Δεν αποποιούμαστε την έγνοια μας για το κτίριο» απάντησε η κα Κονιόρδου επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται συνολικό σχέδιο βελτίωσης για το κέντρο της Αθήνας, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις σε εγκαταλελειμμένα κτίρια. «Όμως για να γίνουν αυτά χρειάζεται χρόνος», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.