Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού , κ Παύλο Γερουλάνο με θέμα την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κνωσό, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης.

Ο κ. Παρασύρης αναφέρθηκε  στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ για τη δημιουργία «Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Το σήμα αυτό θα απονέμεται σε μνημεία και φυσικούς αρχαιολογικούς , αστικούς ή πολιτιστικούς χώρους οι οποίοι έχουν διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ιστορία Οι πρώτοι τόποι που θα λάβουν το σήμα θα ανακοινωθούν το0 2013. Κατά την περίοδο 2013-14, τα κράτη μέλη θα μπορέσουν να ορίσουν τέσσερις τόπους που θα λάβουν το σήμα. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες θα αξιολογήσουν τις υποψηφιότητες και θα επιλέξουν τους τόπους στους οποίους θα απονεμηθεί το σήμα. Από το 2015 η επιλογή θα γίνεται ανά διετία. Τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν έως δύο τόπους κάθε φορά και οι εμπειρογνώμονες θα επιλέξουν έναν τόπο κατ΄ανώτατο όριο για κάθε χώρα. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εθελοντική.

Όσο για την Κνωσό, « συμβολίζει σε μεγάλο βαθμό τις καταβολές της Ευρώπης και ως εκ τούτου συμβάλει με την ιστορία του στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνείδησης και ταυτότητας» , ανέφερε ο κ. Παρασύρης, ρωτώντας στη συνέχεια τον υπουργό εάν προτίθεται να προτείνει τον χώρο για την απονομή του Σήματος Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Να σημειωθεί ότι, παρά την τεράστια σημασία της για τον παγκόσμιο πολιτισμό, η Κνωσός δεν συγκαταλέγεται στον μέχρι σήμερα εγκυρότερο κατάλογο προστατευόμενων μνημείων, εκείνον της UNESCO.