Το Μουσείο του Άγγελου Σικελιανού στη Λευκάδα, που στεγάζεται στο σπίτι του ποιητή, στο ιστορικό κέντρο του νησιού, άνοιξε την περασμένη εβδομάδα τις πόρτες του για το κοινό.

Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει περισσότερα από εκατό εκθέματα, που συγκεντρώθηκαν από άλλα μουσεία και συλλογές και ξετυλίγουν το κουβάρι της προσωπικής ζωής του ένδοξου ποιητή και τη διεθνή εμβέλεια της λογοτεχνικής του προσωπικότητας, καθώς υπήρξε εννέα φορές υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Για την αναστήλωση και την ολοκλήρωση του «Μουσείου Άγγελος Σικελιανός» χρειάστηκαν περισσότερα από οχτώ χρόνια, ενώ η μουσειολογική μελέτη έγινε από πολυμελή ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με υπεύθυνη της μουσειολογικής μελέτης την καθηγήτρια στο ΑΠΘ Ματούλα Σκαλτσά, τον καθηγητή του ΑΠΘ Πάνο Τζώνο με τους συνεργάτες του, ενώ την επιστημονική εποπτεία της έρευνας είχε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου. Τη μελέτη αποκατάστασης έκανε ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουλιάτος με τους συνεργάτες του.

Το ερειπωμένο σπίτι του ποιητή στη Λευκάδα αγοράστηκε από την Εθνική Τράπεζα το 2009. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος διά της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας και του Ομίλου, της Γενικής Διεύθυνσης Ακίνητης Περιουσίας της Τράπεζας και του Ομίλου και του Τομέα Τεχνικών Υπηρεσιών ανέλαβε την εποπτεία του όλου εγχειρήματος και, μετά την αναστήλωση και την αποκατάσταση του, το παρέδωσε στα τέλη του περασμένου Μαρτίου, στον Δήμο Λευκάδας.

«Είναι ένα πρωτοποριακό μουσείο που συνδυάζει το παλιό με το καινούριο. Είναι καινούριες τεχνολογίες και ταυτόχρονα με τα εκθέματα που αγοράστηκαν από τον Δήμο Λευκάδας θα έχουμε ένα εντυπωσιακά σύγχρονο Μουσείο. Το μεγάλο στοίχημα είναι πώς αυτό θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε για το καλό του Δήμου μας και για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αλλά και για λόγους που έχουν να κάνουν με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της Λευκάδας» είχε δηλώσει τότε ο δήμαρχος Κώστας Δρακονταειδής.

Τα περισσότερα εκθέματα όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου, Σπύρος Αρβανίτης, αγοράστηκαν από τον Στέλιο Καμπανάρη, ανιψιό της Άννας Σικελιανού. Μεταξύ των εκθεμάτων είναι τα υφαντά της συζύγου του Άγγελου Σικελιανού, Εύας, που ύφαινε για τις Δελφικές Εορτές, πανοπλίες, προσωπικά αντικείμενα όπως το μελανοδοχείο του ποιητή, βιβλία και πολλά άλλα.

Τεκμήρια του έργου και της ζωής του ποιητή δώρισαν στο Μουσείο μεγάλοι συλλέκτες, καθώς και μουσεία και φορείς της χώρας, μεταξύ αυτών το Μουσείο Μπενάκη, η Ακαδημία Αθηνών, το Κέντρο Μικρασιατικών Μελετών, το Μουσείο «Atelier» Σπύρου Βασιλείου, το Μουσείο Γλυπτικής «Ν. Περαντινός», η Βιβλιοθήκη της Βουλής, η Χαραμόγλειος Βιβλιοθήκη Λευκάδας και ο εκδοτικός οίκος «Ίκαρος».

Στην είσοδο του Μουσείου, τους επισκέπτες υποδέχεται ένα μεγάλο πορτρέτο του ποιητή, ενώ στον πρώτο όροφο εκτίθενται οι «Διαμορφωτικοί παράγοντες» του έργου του, δηλαδή οι οικογενειακές, τοπικές, εθνικές και διεθνείς προσωπικότητες που επηρέασαν την πορεία του, ενώ παρατίθεται το έργο του σε πέντε άξονες: ο λυρικός ποιητής, ο μύστης προφήτης και οραματιστής, ο παγκόσμιος ταγός, ο εθνικός ποιητής και ο ποιητής πράττων.