Ένα πρωτοποριακό έργο για τις σημαντικότερες περιηγητικές εκδόσεις που αφορούν τον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο διαδίκτυο το «Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη».

Στον ιστότοπο http://el.travelogues.gr/ προβάλλεται σημαντικό εικονογραφικό υλικό, το οποίο περιέχεται στις εκδόσεις των περιηγητών, από τον 15ο ώς και τον 19ο αιώνα. Τα βιβλία αυτά αναπαριστούν και περιγράφουν ποικίλα εικαστικά θέματα, από μνημεία της αρχαιότητας και σύγχρονες εικόνες των πόλεων μέχρι ήθη και έθιμα των κατοίκων της κάθε εθνοτικής ομάδας, όπως σκηνές καθημερινής ζωής, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Πολυπληθής επιστημονική ομάδα εργάστηκε για τη μελέτη, αποδελτίωση, τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση αυτού του τεράστιου σε όγκο υλικού (περισσότερες από 6.000 εκδόσεις και πάνω από 15.000 χαρακτικά), με σκοπό να προσφερθεί στον χρήστη κάθε δυνατή πληροφορία. Το πολύτιμο αυτό υλικό, κατηγοριοποιημένο και ταξινομημένο, παραδίδεται αφενός στην επιστημονική και ερευνητική, ελληνική και διεθνή, κοινότητα, αφετέρου καθίσταται προσιτό στο ευρύ κοινό για να αξιοποιηθεί κυρίως ως εκπαιδευτικό εποπτικό υλικό.

Ο ιστότοπος Travelogues είναι δυναμικός: Αφενός εμπλουτίζεται περιοδικά με νεότερο επεξεργασμένο υλικό και αφετέρου λαμβάνει υπόψη παρατηρήσεις και προτάσεις των χρηστών για βελτιώσεις και διορθώσεις. Να σημειωθεί επίσης ότι προσφέρεται στο διαδίκτυο στα ελληνικά, τα αγγλικά και τα τουρκικά.