Σειρά εκδηλώσεων σε μουσεία του Δικτύου του διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), συμμετέχοντας στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (27-29 Σεπτεμβρίου).

Συγκεκριμένα:

— Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, οι μαθητές του Γυμνασίου Καλλιάνων προσκαλούν όλους όσοι επιθυμούν να αφηγηθούν ένα γεγονός της ζωής τους, που σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με τη Λίμνη Στυμφαλίας, να έρθουν στο Μουσείο την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (11:00-15:00) και να το καταγράψουν με την καθοδήγηση των ανθρώπων της Ελληνικής Τράπεζας Αναμνήσεων. Απαραίτητη προϋπόθεση οι εθελοντές-αφηγητές να έχουν γεννηθεί έως το 1950 και να έχουν ζήσει στην περιοχή. Η αφήγηση θα βιντεοσκοπηθεί και, εφόσον το επιτρέψει ο αφηγητής της, θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

— Στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (στις 19:30), θα εγκαινιαστεί η φωτογραφική έκθεση «A Balkan Tale/ Μια βαλκανική ιστορία» που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen και την «Anemon Productions». Φωτογραφίες παρακινούν τον επισκέπτη να κοιτάξει πέρα από εθνικά σύνορα διερευνώντας την ιστορία των Βαλκανίων στο σύνολό της. Πλαισιώνονται από κείμενα σχετικά με την κατασκευή, τη χρήση και την ιστορία των μνημείων, καθώς και από την προβολή του ντοκιμαντέρ «Ξεχασμένα Βαλκάνια», σε σενάριο και σκηνοθεσία Ανδρέα Αποστολίδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου 2014.

— Στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα Βόλου, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (10:00-13:30), θα πραγματοποιηθεί η εκπαιδευτική δράση «Χημεία και… τέρατα». Παράξενα πειράματα, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές Γυμνασίου, κάνουν τις φυσικές επιστήμες να φαίνονται παιχνίδι!

— Στο Μουσείο Μετάξης Σουφλίου, σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων αλλά και μεμονωμένοι επισκέπτες καλούνται, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (10:00-13:30), το Σάββατο 28 και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου (10:00-18:00), να «ανακαλύψουν» με τη βοήθεια του προσωπικού τα εκθέματά του, να διαλέξουν ένα από αυτά ως το αγαπημένο τους «Πρόσωπο του Χρόνου» και να το φιλοτεχνήσουν με ποικιλία υλικών και τεχνικών. Όποιος επιθυμεί μπορεί να αφήσει το έργο του στο Μουσείο συμβάλλοντας στη δημιουργία έκθεσης, κυριολεκτικά φτιαγμένης από τα χέρια των επισκεπτών.

— Στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας, την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (11:00-13:00), θα παρουσιαστούν παραμύθια για τους «Δώδεκα μήνες του Χρόνου». Η αφήγηση θα γίνει με τη συνδρομή κουκλοθέατρου ενώ, αμέσως μετά, τα παιδιά θα ζωγραφίσουν εικόνες για κάθε μήνα του χρόνου.

— Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού Σπάρτης, την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου (10:00-12:00 και 12:00-14:00), θα φιλοξενηθεί το εικαστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα πρόσωπα του Χρόνου» που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού. Η εικαστικός Ελένη Κοτσώνη συλλέγει και παρουσιάζει διάσημα πορτρέτα προτρέποντας τα παιδιά να αφήσουν τη φαντασία τους ελεύθερη ώστε να σχεδιάσουν το «πρόσωπο» του Χρόνου με τα υλικά που επιθυμούν.

Η είσοδος και η συμμετοχή του κοινού σε όλες τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν.

Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα. Τηλ.: 210 3218015, 210 3218020-23, e-mail: piop@piraeusbank.gr, URL: www.piop.gr.