Τι είναι αυτό που δικαιολογεί τη χρήση της λέξης «πόλη» για έναν οικισμό; Το ερώτημα αυτό αποτελεί τον κορμό ομιλίας του ομότιμου καθηγητή του Τμήματος Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Jim Coulton που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19.00.

Η ομιλία, με τίτλο «The settlement of Zagora on Andros and the city of Balboura in Northern Lycia: two case studies» («Ο οικισμός της Ζαγοράς στην Άνδρο και η πόλις των Βαλβούρων στη βόρεια Λυκία: δύο περιπτώσεις μελέτης»), εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Όπως αναφέρει σχετικά ο ομιλητής: «Με τις δύο περιπτώσεις μελέτης που παρουσιάζω, δεν έχω πρόθεση να προβάλλω μια συνεκτική άποψη για το πώς μπορούμε να μελετήσουμε τις αρχαίες πόλεις. Είναι απλώς οι δύο οικισμοί που έχω δουλέψει τα τελευταία 50 χρόνια και δείχνουν τις πολύ διαφορετικές μεθόδους που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ίδιος μελετητής για να προσεγγίσει τους αρχαίους οικισμούς, αναλόγως με το σκοπό του και τις ερωτήσεις που έχει στο νου του.

»Στη Ζαγορά της Άνδρου, οι ανασκαφές του κ. Αλ. Καμπίτογλου μεταξύ 1967 και 1974 εξέτασαν έναν εκτεταμένο οικισμό του 8ου κυρίως αιώνα π.Χ. Όντας υπεύθυνος για την καταγραφή της αρχιτεκτονικής, η προσοχή μου επικεντρώθηκε κυρίως στις λεπτομέρειες των κτηρίων – στη σημασία των τοίχων που εφάπτονται ή εμπλέκονται μεταξύ τους, των όμοιων ή όχι προσανατολισμών και των μικρών διαφοροποιήσεων από περιοχή σε περιοχή.

»Η έρευνα στα Βάλβουρα, στα βουνά της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, ήταν πολύ διαφορετική. Ο οικισμός, που ιδρύθηκε περίπου στα 200 π.Χ., ήταν σε εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από τη Ζαγορά και η έρευνα ήταν επιφανειακή. Έτσι, παρόλο που εντοπίσαμε κατάλοιπα κτηρίων, δεν μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τη μελέτη που θα μας επέτρεπε η ανασκαφή. Από την άλλη πλευρά όμως, μπορούσαμε να μελετήσουμε τη χώρα –εξίσου σημαντικό μέρος μιας πόλης με κεντρικό οικισμό– και να διερευνήσουμε τους λαούς που συνέβαλαν στην ίδρυση των Βαλβούρων. Ένα τελικό ερώτημα εμφανίζεται και στις δύο περιπτώσεις: τι είναι αυτό που δικαιολογεί τη χρήση της λέξης “πόλη” για έναν οικισμό;».

Τον κύκλο συζητήσεων διοργανώνει η δρ Μάνθα Ζαρμακούπη, Marie Curie Intra-European Research Fellow.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η ομιλία θα μεταδοθεί απευθείας εδώ. Το βίντεο της ομιλίας θα αναρτηθεί στο Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.