Οι ανασκαφές στον Ωρωπό μεταξύ 1986 και 2011 έφεραν στο φως έναν εκτεταμένο οικισμό των γεωμετρικών και αρχαϊκών χρόνων. Ο οικισμός αυτός εγκαταλείφθηκε στο τέλος της αρχαϊκής περιόδου, εξαιτίας πλημμυρών, και οι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν ανατολικότερα, εκεί όπου οι σωστικές ανασκαφές της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας φέρνουν στο φως τα κατάλοιπα της πόλης του Ωρωπού των κλασικών-ρωμαϊκών χρόνων.

Στο ερώτημα που τίθεται και αφορά το κατά πόσον, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα που έχουν προκύψει έως τώρα, ο προκλασικός Ωρωπός θα ήταν δυνατόν να ταυτιστεί με μια «πόλη» θα απαντήσει ο Αλέξανδρος Μαζαράκης-Αινιάν, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε ομιλία του με τίτλο «“Κώμη” ή “πόλις”; Η περίπτωση του Ωρωπού Αττικής».

Η ομλία θα δοθεί την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014, και ώρα 19.00, στο πλαίσιο του κύκλου διεπιστημονικών συζητήσεων με τίτλο «Ματιές στην πόλη: μεταξύ αρχιτεκτονικών και αρχαιολογικών προσεγγίσεων» που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαζαράκης Αινιάν, στην ομιλία του θα προβεί «σε μια σύγκριση με αντίστοιχες εξελίξεις που παρατηρούνται στη γειτονική Ερέτρια, η οποία αναμφίβολα εξελίχθηκε από το τέλος των γεωμετρικών χρόνων σε πόλη, σε μια προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα τα πιθανά κενά της τεκμηρίωσής μας που θα επέτρεπαν την καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων στην απέναντι ακτή της Ωρωπίας».

Τον κύκλο συζητήσεων διοργανώνει η δρ Μάνθα Ζαρμακούπη, Marie Curie Intra-European Research Fellow.

Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αμφιθέατρο Λ. Ζέρβας), Βασ. Κωνσταντίνου 48 (μετρό Ευαγγελισμός). Τηλ. 210 7273516, e-mail: mkont@eie.gr.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.