Δύο μικρές αρχαίες πόλεις ψηλά στην οροσειρά του Ταύρου στη νοτιοδυτική Τουρκία, τα Οινόανδα και, κυρίως, τα Βάλβουρα, είναι το θέμα της διάλεξης που θα δώσει ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Jim Coulton την Πέμπτη 29 Μαΐου 2014, στις 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 8, Πατησίων 42).

Σύμφωνα με τον καθηγητή Jim Coulton, ο οποίος διεξήγε έρευνες στην περιοχή μεταξύ 1975 και 1995: «Αυτές οι δύο πόλεις –σχεδόν άγνωστες στις ιστορικές μας πηγές– βρίσκονται σε υψόμετρο 1.400-1.600 μ. και έχουν μείνει σχεδόν άθικτες από την ερήμωσή τους στην Ύστερη Αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Εκτός από ενδιαφέρουσες επιγραφές, έχουν σωθεί τα ερείπια των κτηρίων τους, ελληνιστικών, ρωμαϊκών και πρώιμων βυζαντινών χρόνων».

Στο πρώτο μέρος της διάλεξης θα γίνει αναφορά σε μερικά από τα κτήρια των δύο πόλεων – τυπικά παραδείγματα παρά εκπληκτικά έργα αρχιτεκτονικής, αλλά με διάφορα ενδιαφέροντα σημεία. Στο δεύτερο μέρος θα εξεταστεί το πώς ιδρύθηκαν πόλεις σε τέτοιο υψόμετρο, καθώς και ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Πισίδες –γνωστοί γενικά ως μάλλον άγριοι άνθρωποι– ως ιδρυτές πόλεων σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από την ίδια την Πισιδία.

Η διάλεξη, ο τίτλος της οποίας είναι «Τα Βάλβουρα και οι πισιδικές αποικίες στα βουνά της νοτιοδυτικής Ανατολίας», πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς Σεμιναρίων Εμβάθυνσης στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.