«Οι οπτικές εκλεπτύνσεις, έστω και υπό την ανεπαρκή εκδοχή των οπτικών διορθώσεων, προκάλεσαν ζωηρότατες συζητήσεις στους κύκλους αρχιτεκτόνων, μαθηματικών, ψυχολόγων και φυσιολόγων, ενώ ταυτοχρόνως βρήκαν και πεδίο εφαρμογής, ενίοτε πειραματικής, σε αρχιτεκτονικά έργα του Kλασικισμού και σπανίως της Nεωτερικότητας».

«Καμπυλώσεις των οριζοντίων γραμμών σε έργα του Κλασικισμού» είναι ο τίτλος ομιλίας του καθηγητή του ΕΜΠ Μανόλη Κορρέ, που θα δοθεί την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014, και ώρα 18.30, στην Αίθουσα Τελετών του Κτηρίου Αβέρωφ (Πατησίων 42, Αθήνα).

Όπως θα αναφέρει στην ομιλία του ο κ. Κορρές: «Το κτήριο της Ακαδημίας των Αθηνών (Θ. Χάνσεν) αν και στην εγκυρότερη βιβλιογραφία φέρεται ως παράδειγμα εφαρμογής ενός συστήματος καμπυλώσεων, στην πραγματικότητα είναι απολύτως ευθύγραμμο. Αντιθέτως, το κτήριο του Κοινοβουλίου επί της Ring-Strasse της Βιέννης, παρουσιάζει κλασικής εκτελέσεως καμπυλώσεις. Περισσότερα παραδείγματα καμπυλώσεων υπάρχουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η ιδέα εφαρμογής αυτών ως οπτικών εκφραστικών μέσων βρήκε μεγάλη απήχηση.

»Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ύπαρξη μεμονωμένων καμπυλώσεων στο σπουδαιότερο ίσως έργο του Κλασικισμού στην Αθήνα, οι οποίες περιέργως διέφυγαν της προσοχής των μελετητών. Οι καμπυλώσεις αυτές, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά, έχουν ύψος 5 εκ. επί μήκους περίπου 17 μ. και ως εκ τούτου είναι συγκρίσιμες με εκείνες του Παρθενώνος».

Η διάλεξη πραγματοποιείται στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.