«Η ύδρευση των Μεγάρων κατά την αρχαιότητα» είναι ο τίτλος διάλεξης που θα δώσει η αρχαιολόγος Παναγιώτα Αυγερινού (Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάρων), στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με τίτλο «Μαθήματα εμβαθύνσεως στην Ιστορία της Αρχιτεκτονικής» που διοργανώνει το Σπουδαστήριο της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ.

Όπως αναφέρει σχετικά η Π. Αυγερινού: «Στην αγροτική περιφέρεια των Μεγάρων στη θέση Ορκός εκτείνεται το υπόγειο υδραγωγείο που οι ντόπιοι αποκαλούν “Το υδραγωγείο του Ευπαλίνου”. Αποτελείται από υδρομαστευτικές σήραγγες που συνέλεγαν και μετέφεραν το νερό στην πόλη με τη βοήθεια της φυσικής κλίσης. Στην επιφάνεια του εδάφους διακρίνονται φρέατα κατανεμημένα σε τέσσερις άξονες που χρησίμευαν για τον αερισμό και την απομάκρυνση των επιχώσεων κατά τη διάνοιξη των υπογείων σηράγγων και στη συνέχεια για τη συντήρηση και τον εξαερισμό του υπόγειου αγωγού. Το νερό από το υδραγωγείο οδηγούνταν με λιθόκτιστο αγωγό στην κεντρική κρήνη των αρχών του 5ου αι. π.Χ. στα ανατολικά της αγοράς της πόλης, γνωστή ως “Κρήνη του Θεαγένους” από τον Παυσανία.

»Η “Νότια Κρήνη” βρέθηκε σε σωστική ανασκαφή το 2008 ακριβώς μέσα από τον οχυρωματικό περίβολο της πόλης. Η καταστροφή που έχει υποστεί από την κατασκευή του υπερκείμενου εργοστασίου ΕΡΚΙΣ είναι σχεδόν ολική ως προς το ανώτερο τμήμα της, δηλ. τη δεξαμενή συλλογής και τη στέγασή της. Σώθηκε μόνο το νότιο τμήμα του δαπέδου της δεξαμενής συλλογής από το οποίο ξεκινούσαν δύο υπόγειοι αγωγοί-σήραγγες που μετέφεραν το νερό σε κυκλική υπόγεια δεξαμενή άντλησης. Στην ίδια υπόγεια δεξαμενή άντλησης απολήγουν και δύο άλλοι αγωγοί-σήραγγες, η ανασκαφή των οποίων είναι σε εξέλιξη. Το χείλος της βρίσκεται 6,50 μ. και ο πυθμένας της 9,50 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους. Δεν έτυχε της μακραίωνης χρήσης που είχε η “Κρήνη του Θεαγένους”. Πιθανότατα κατασκευάστηκε στο πρώτο μισό του 5ου αι. π.Χ., λειτούργησε μέχρι το μέσον του 2ου αι. π.Χ., οπότε εγκαταλείφθηκε και επιχώθηκε».

Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, και ώρα 18.30, στη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ (Κτήριο Αβέρωφ, Αμφιθέατρο 2, Πατησίων 42).