Τις ιστορικές και καλλιτεχνικές σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας από την περίοδο των Σταυροφόρων έως σήμερα αναδεικνύει έκθεση με τίτλο «Κύπρος – Γερμανία. 800 Χρόνια Ιστορίας και Πολιτισμού» που διοργανώνει η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών σε συνεργασία με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την Κυπριακή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην έκθεση παρουσιάζονται αρχαιολογικά κατάλοιπα των σχέσεων αυτών, έγγραφα, παλαίτυπα, πίνακες, ιστορικά κειμήλια και εκκλησιαστικοί θησαυροί, οι οποίοι διεσώθησαν στην Κύπρο και μαρτυρούν τις ποικιλότροπες πολιτισμικές σχέσεις.

Μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης, η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή τόνισε: «Η παρούσα έκθεση μας υπενθυμίζει τους μακραίωνους δεσμούς των δύο λαών μέσα από τις πολιτιστικές ανταλλαγές στη λογοτεχνία και την τέχνη γενικότερα. Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία 800 χρόνων που ξεκινά με σταυροφόρους, ιππότες, αυτοκράτορες, περιηγητές και μισθοφόρους από τον 12ο αιώνα και φθάνει μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα πολιτιστικά αντικείμενα που περιλαμβάνονται στην έκθεση φέρνουν στο φως τις άγνωστες πολιτιστικές ανταλλαγές των δυο λαών».

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται μεταλλικοί δίσκοι με χαρακτικά που κατασκευάστηκαν στη Γερμανία τον 15ο και 16ο αιώνα και βρίσκονταν διάσπαρτοι σε εκκλησίες και συλλογές σε ολόκληρη την Κύπρο, γερμανικές εκδόσεις, χαρακτικά και χάρτες, οι παλαιότεροι από τους οποίους χρονολογούνται στον 16ο αιώνα, που αποτελούν πολύτιμες ιστορικές πηγές και καταδεικνύουν το ενδιαφέρον Γερμανών περιηγητών και χαρτογράφων για την Κύπρο κατά τη νεότερη εποχή. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται οκτώ θρησκευτικοί πίνακες της Γερμανικής Σχολής του 16ου και 17ου αιώνα, οι οποίοι αγοράστηκαν με πρωτοβουλία του Εθνάρχη Μακαρίου Γ′ στη δεκαετία του 1960 και σήμερα κοσμούν την Πινακοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ′.

Πού και πότε

Κτήριο Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών (Μέγαρο Παλαιάς Αρχιεπισκοπής), Λευκωσία. 4-31 Δεκεμβρίου 2012.