Περιοδική έκθεση με τίτλο «Δύο Μακρινοί Κόσμοι: οι Κινέζικες Δυναστείες Qin-Han και η Ρωμαϊκή Κύπρος», θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 19.00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Λεμεσού.

Η από κοινού διοργάνωση αρχαιολογικών εκθέσεων μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού της Κίνας στην Κύπρο τον Οκτώβριο του 2013, οπότε είχε υπογραφεί διμερής Συμφωνία για την παρεμπόδιση της κλοπής, των λαθραίων ανασκαφών και της παράνομης εισαγωγής και εξαγωγής πολιτιστικών αγαθών μεταξύ των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Κύπρο έκθεση με αρχαιολογικά αντικείμενα άλλης χώρας. Έτσι, η έκθεση αυτή αποκτά βαρύνουσα σημασία, διότι μας υπενθυμίζει ότι οι αρχαιότητες μπορούν να προάγουν με μέσα ειρηνικά το διάλογο και την αμοιβαία κατανόηση.

Οι δυναστείες Qin και Han, με χρονική διάρκεια πέραν των τεσσάρων αιώνων, αποτελούν καίριες φάσεις της κινέζικης ιστορίας και έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και τη διαμόρφωση του παραδοσιακού κινέζικου πολιτισμού. Η σύντομη σε διάρκεια δυναστεία Qin (221-206 π.Χ.) σηματοδοτεί την έναρξη της αυτοκρατορικής περιόδου της Κίνας, αφού είχε προηγηθεί η ενοποίηση διαφόρων αντιμαχόμενων κρατών της κεντρικής Κίνας. Η δυναστεία των Χαν (206 π.Χ.-220 μ.Χ.) υπήρξε από τις μακροβιότερες της Κίνας και είναι συγκρίσιμη σε δύναμη και κύρος με την περίπου σύγχρονή της Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Θεωρείται η χρυσή εποχή της Κίνας στον τομέα των τεχνών, της τεχνολογίας και της πολιτικής και αποτέλεσε παράδειγμα όλων των μεταγενέστερων κινέζικων δυναστειών. Η δυναστεία των Χαν επηρέασε την Ανατολή όπως η Ελλάδα επηρέασε τον δυτικό σύγχρονο κόσμο.

Η Κύπρος υπό την κυριαρχία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (58 π.Χ.-395 μ.Χ.) έχασε τη στρατηγική της σημασία, αφού εντάχθηκε στο καθεστώς της pax romana (ρωμαϊκή ειρήνη). Εντυπωσιακές μαρτυρίες της ρωμαϊκής παρουσίας στο νησί αποτελούν τα δημόσια κτίρια (θέατρα, λουτρά, γυμνάσια κ.ά.) και οι πολυτελείς επαύλεις με τα ψηφιδωτά δάπεδα.

Στην έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 14 Δεκεμβρίου 2015, παρουσιάζονται δίπλα-δίπλα ενδεικτικά αρχαία αντικείμενα των δύο πολιτισμών, χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες, σε μια πρωτότυπη όσο και τολμηρή προσπάθεια να έρθουν κοντά, κάτω από την ίδια στέγη, Δύο Μακρινοί Κόσμοι.