Έκθεση με τίτλο «Φανταζόμαστε τα Βαλκάνια (Imagining the Balkans). Ταυτότητες και μνήμη στο μακρό 19ο αιώνα», που διοργανώνεται από την UNESCO και τη Διεθνή Επιτροπή Ανταλλαγών Εκθέσεων (ICEE), θα εγκαινιαστεί στις 8 Απριλίου στο Εθνικό Μουσείο της Σλοβενίας, στη Λιουμπλιάνα.

Στόχος της έκθεσης, που είναι μέρος της παγκόσμιας πρωτοβουλίας της UNESCO «Πολιτισμός: Γέφυρα ανάπτυξης», είναι η εντατικοποίηση της συνεργασίας και του διαλόγου μεταξύ Μουσείων Εθνικής Ιστορίας. Στο επίκεντρό της θα βρεθούν η δημιουργία και η ανάπτυξη των σύγχρονων κρατών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, στη διάρκεια του «μακρού 19ου αιώνα».

Η έκθεση χωρίζεται σε οκτώ θεματικές ενότητες: «Η ζωή στον παλαιό κόσμο», «Ταξίδια, επικοινωνία», «Νέο κοινωνικό σύστημα και άνοδος της μεσαίας τάξης», «Δημιουργία και διάδοση της γνώσης», «Χαρτογράφηση», «Χρήση της ιστορίας, δημιουργία ηρώων», «Δημόσιες γιορτές» και «Εικόνες του Έθνους».

Είναι η πρώτη φορά που τα Μουσεία Εθνικής Ιστορίας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, Αλβανίας, Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Βουλγαρίας, Κροατίας, Κύπρου, Γερμανίας, Ελλάδας, Μαυροβουνίου, Ρουμανίας, Σερβίας, Σλοβενίας και ΠΓΔΜ εκθέτουν από κοινού και συγκρίνουν τις συλλογές και τις εθνικές τους ιστορίες.

Η έκθεση προέκυψε από την πίστη ότι οι λαοί και η ιστορία τους δεν πρέπει να είναι μόνον αντικείμενο διχασμών και δημιουργήθηκε ως ιστορική ευκαιρία να τεθούν οι εθνικές ιστορίες σε παγκόσμιο πλαίσιο, να συγκριθούν οι εκδοχές που προκαλούν διενέξεις και να αναβιώσουν κοινές μνήμες.

Σύμβουλος ιστορίας της έκθεσης είναι η καθηγήτρια του Ιλινόις Μαρία Τοντόροβα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρευρεθούν η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, ο εκτελών χρέη υπουργού Πολιτισμού της Σλοβενίας Ζίγκα Τουρκ, οι υπουργοί Πολιτισμού των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης και ο πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων Χανς-Μάρτιν Χιντς.

«Στην έκθεση θα παρουσιαστεί η ιστορία ενός ζωντανού πολιτιστικού μωσαϊκού με την αποκάλυψη της διαφορετικότητας του πολιτιστικού θησαυρού της περιοχής και της ενέργειας που απορρέει από τη συνύφανση επιρροών μεταξύ των χωρών και εντός των χωρών» αναφέρει η κ. Μπόκοβα στον κατάλογο της έκθεσης. «Το ταξίδι της έκθεσης από το ένα Μουσείο στο άλλο θα συμβάλει στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των πολιτιστικών ιδρυμάτων και των επαγγελματιών και στην αφύπνιση της συνείδησης ως βάση για την εντατικοποίηση του διαλόγου» προσθέτει η κ. Μπόκοβα.

Η έκθεση θα διαρκέσει στη Σλοβενία έως τις 25 Αυγούστου, από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο θα παρουσιαστεί στη Σερβία και στη Ρουμανία και το 2014-2015 θα ταξιδέψει σε άλλες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.