Αύριο, Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012, ξεκινά το τριήμερο διεθνές συνέδριο «Εκατό Χρόνια Έρευνας στην Προϊστορική Μακεδονία» που διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στο Ελληνικό Κράτος. Αυτά τα 100 χρόνια η αρχαιολογική έρευνα πέρασε από πολλά στάδια και κλήθηκε να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες ιστορικές συνθήκες, να σταθεί κριτικά απέναντί τους ή να τις υπηρετήσει.

Στα 100 χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά, μέσα από τη δράση εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, αλλά υπάρχουν και πολλά που απομένουν να γίνουν και μπορούν να αποτελέσουν τους στόχους των επόμενων δεκαετιών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα γίνει ο απολογισμός των όσων έχει επιτύχει η προϊστορική αρχαιολογική έρευνα μέχρι σήμερα και θα αναδειχθούν οι προοπτικές για το μέλλον.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει επίσης bazaar των εκδόσεών του. Έως και τις 2 Δεκεμβρίου, οι επισκέπτες του Μουσείου θα μπορούν να αγοράζουν τις εκδόσεις του με 50% έκπτωση.