«Ο Όμηρος στη Θεσσαλονίκη: ωδές, τόποι, εικόνες» είναι το θέμα συνεδρίου που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, και το οποίο θα επικεντρωθεί στη σχέση μεταξύ του ομηρικού κειμένου και των περιοχών διάδοσής του.

Η γαλλο-ελληνική αυτή συνάντηση, που διοργανώνεται στον απόηχο των εκθέσεων έργων τέχνης του Λούβρου στη Θεσσαλονίκη στα 5 σημαντικά μουσεία της πόλης, αποτελεί ένα επιπλέον βήμα στον ιδιαίτερο διάλογο που ενώνει τη Βόρεια Ελλάδα και τη Γαλλία.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδρίων του Αρχαιολογικού Μουσείου την Τρίτη 30 Οκτωβρίου (15:00-19:00) και την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου (10:00-19:00) και την έναρξή του θα χαιρετίσουν η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, κ. Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, ο κ. Κριστόφ Λε Ριγκολέρ, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας και Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, και ο κ. Μιχάλης Χρυσανθόπουλος, Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη για όποιον θέλει να το παρακολουθήσει.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα παρουσιαστούν δώδεκα εισηγήσεις από Έλληνες και Γάλλους ερευνητές.