Διεθνές Συνέδριο με τίτλο «1912-2012. Εκατό χρόνια έρευνας στην προϊστορική Μακεδονία» διοργανώνει το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στις 22-24 Νοεμβρίου 2012.

Το 2012 αποτελεί μια επετειακή χρονιά για τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα για τη βόρεια Ελλάδα, καθώς συμπληρώνεται μία εκατονταετία από την ενσωμάτωσή της στο Ελληνικό Κράτος. Αυτά τα 100 χρόνια η αρχαιολογική έρευνα πέρασε από πολλά στάδια και κλήθηκε να προσαρμοσθεί στις μεταβαλλόμενες ιστορικές συνθήκες, να σταθεί κριτικά απέναντί τους ή να τις υπηρετήσει. Στα 100 χρόνια που πέρασαν έγιναν πολλά, μέσα από τη δράση εκατοντάδων Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και των Ξένων Αρχαιολογικών Σχολών, αλλά υπάρχουν και πολλά που απομένουν να γίνουν και μπορούν να αποτελέσουν τους στόχους των επόμενων δεκαετιών. Δίνεται, έτσι, η αφορμή να γίνει ένας απολογισμός των όσων έχει επιτύχει η προϊστορική αρχαιολογική έρευνα μέχρι σήμερα, να γίνει μία κριτική προσέγγιση των θεωρητικών και μεθοδολογικών της προσανατολισμών και να αναδειχθούν οι προοπτικές για το μέλλον.

Το χρονολογικό πλαίσιο το οποίο θα καλυφθεί περιλαμβάνει όλες τις περιόδους από την Παλαιολιθική Εποχή μέχρι το τέλος της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και τη μετάβαση στην Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Οι κύκλοι γύρω από τις οποίους μπορούν να κινηθούν οι ανακοινώσεις είναι οι ακόλουθοι:

1. Η ιστορία της προϊστορικής έρευνας στη Μακεδονία: Ιστορικές και κριτικές προσεγγίσεις – Θεωρητικά και μεθοδολογικά ζητήματα – Οι ανασκαφές και τα πρόσωπα της έρευνας.

2. Χρονολόγηση: Στρωματογραφικές ακολουθίες – Ανασκαφικά σύνολα – Απόλυτη χρονολόγηση.

3. Το περιβάλλον της Μακεδονίας και ο προϊστορικός άνθρωπος: Παλαιοπεριβάλλον – Διατροφή – Αρχαιοζωολογία – Αρχαιοβοτανολογία – Παλαιοανθρωπολογία – Αρχαιομετρία.

4. Η δημιουργία του χώρου: Αρχιτεκτονική – Οικισμοί και νεκροταφεία – O χώρος και οι νοηματοδοτήσεις του.

5. Από τα αντικείμενα στις ιδέες: Τεχνολογίες και τεχνουργήματα – Ερμηνευτικές προσεγγίσεις – H γνώση μας για τις προϊστορικές κοινωνίες της Μακεδονίας μέσα από τις μέχρι σήμερα έρευνες.

6. Από την αρχαιολογική έρευνα στην κοινωνία : Μουσειολογικά και μουσειοπαιδαγωγικά ζητήματα – Δημόσια αρχαιολογία – Προϊστορικές έρευνες και μεγάλα δημόσια έργα.

7. Αρχαιολογία και κρίση: μετά τα εκατό χρόνια, τι; Προβληματισμοί για το μέλλον και τις προοπτικές της προϊστορικής αρχαιολογικής έρευνας στο ρευστό και μεταβαλλόμενο περιβάλλον της εποχής μας.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Καταληκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής: 31 Μαΐου 2012.

Οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να συνοδεύονται από σύντομη περίληψη (όχι παραπάνω από 300 λέξεις) και να σταλούν μέσω email στο: register@macedonia.prehistoric-conference.com

Η επιστημονική και οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να μη δεχθεί ανακοινώσεις που δεν εντάσσονται στη θεματολογία και τη φιλοσοφία του συνεδρίου. Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα συμμετοχής με ανακοίνωση προφορική ή αναρτημένη (poster).

Συντονισμός διοργάνωσης

Δρ Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Δρ Ευαγγελία Στεφανή, Αρχαιολόγος Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης

Επιστημονική Επιτροπή

Στέλιος Ανδρέου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

Νίκος Ευστρατίου, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

Κώστας Κωτσάκης, Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

Αικατερίνη Παπαευθυμίου-Παπανθίμου, Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας ΑΠΘ.

Δικτυακός τόπος: http://macedonia.prehistoric-conference.com/