Ξεκινά άμεσα η ανασκαφική έρευνα για την αποκάλυψη του υπόλοιπου κτιρίου του Αρχαίου Γυμνασίου στην Αρχαία Ολυμπία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘΠΑ. Πρόκειται για μνημείο πολύ μεγάλης αρχαιολογικής και πολιτιστικής αξίας, που η αποκάλυψη του θα ολοκληρώσει το αρχαιολογικό τοπίο της Ιεράς Άλτεως.

Για τον προγραμματισμό των σχετικών ενεργειών πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του Αν. Υπουργού ΠΑΙΘΠΑ κ. Κώστα Τζαβάρα στο αμφιθέατρο του ΥΠΑΙΘΠΑ, στην οποία έλαβαν μέρος η  Γενική Γραμματεία Πολιτισμού με τη συμμετοχή της Γενικής Γραμματέως Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, της Διευθύντριας της Δ/νσης Προϊστορικών & Κλασικών κ. Ν. Βαλάκου, της Προϊσταμένης της Ζ’ ΕΠΚΑ κ. Γ. Χατζή, του Προϊστάμενου της Δ/νσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων κ. Δ. Σβολόπουλου, της Αναπληρώτριας Προϊστάμενης της ΕΥΠΟΤ κ. Ε. Τσίρου, του τεχνικού σύμβουλου της Διαχειριστικής Αρχής κ. Π. Μαστραντώνη, του Δήμαρχου Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ε. Κοτζιά και του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θοδωρή Παπαηλίου και αποφασίστηκε ότι το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση προβλέπει: α) Μελέτη προστασίας και ανάδειξης του Ιερού της Δήμητρας Χαμύνης, νοτίως των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και βορειοανατολικώς του Αρχαίου Σταδίου της Ολυμπίας. β) Μελέτες προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου αναλημματικού τείχους μεταξύ των νοτίων πρανών του Κρονίου λόφου και του βορείου ορίου της Άλτεως στην περιοχή του ανδήρου των Θησαυρών.

Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική έρευνα στο Αρχαίο Γυμνάσιο του Ιερού, καθώς και η εκπόνηση μελετών της ενοποίησης του Αρχαιολογικού Χώρου με το Νέο Μουσείο. Το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και οι ανασκαφές θα πραγματοποιηθούν με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου. Την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν σε σύσκεψη στο Υπουργείο υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, της Ζ’ ΕΠΚΑ και του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου για τη δρομολόγηση των ανασκαφικών εργασιών στο Αρχαίο Γυμνάσιο.

Κατά τη σύσκεψη ο Υπουργός επεσήμανε την ιδιαίτερη σημασία του έργου για την ανάδειξη και προβολή του ελληνικού πολιτισμού καθώς και την παγκόσμια ακτινοβολία που θα έχει μία τόσο μεγάλη αρχαιολογική αποκάλυψη.