Σημαντικές εξαγγελίες έργων έκανε στην Ηλεία ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας. Σε περιοδεία που πραγματοποίησε σε Αρχαία Ολυμπία, Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο, μαζί με τη Γενική Γραμματέα Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη και το διευθυντή του Γραφείου του Στέφανο Αδαό, πραγματοποίησαν αυτοψία σε μια σειρά από μνημεία με σκοπό την χρηματοδότηση για την αποκατάσταση και ανάδειξή τους. Νέες ανασκαφές στην Ολυμπία, ανακαινίσεις σε βυζαντινά και νεότερα μνημεία ανακοίνωσε ο κ. Τζαβάρας σε Γαστούνη, Αμαλιάδα και Πύργο.

Παράλληλα επισκέφθηκε και τον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο που δημιουργήθηκε από το ΕΘΙΑΓΕ και ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του κ. Λυριντζή και είχε συνάντηση με τοπικούς παράγοντες, το δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και τους συνεργάτες του, τη διευθύντρια της Ζ’ ΕΠΚΑ κα Χατζή και τους αρχαιολόγους.

Ανασκαφές για το αρχαίο Γυμνάσιο

Στην Αρχαία Ολυμπία ξεκινούν ανασκαφές για την αποκάλυψη του συνόλου των κτιρίων του αρχαίου Γυμνασίου που θα οδηγήσει και στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων.

«Αναμένουμε να βρούμε αγάλματα, σπαράγματα και βάσεις αγαλμάτων» είπε ο κ. Τζαβάρας ανακοινώνοντας την άμεση μάλιστα έναρξη των εργασιών. Έκανε λόγο για μια προσπάθεια εφάμιλλη των πρώτων ανασκαφών στα μέσα και τέλη του 1800. «Θα έχουμε έτσι τη δυνατότητα να ενοποιήσουμε τους αρχαιολογικούς χώρους με τα μουσεία, που αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα» είπε ο κ. Τζαβάρας.

Την ερχόμενη Πέμπτη για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Πολιτισμού με τη συμμετοχή του υπουργού, του δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας και υπηρεσιακών παραγόντων ώστε να διευθετηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στη διασφάλιση της ανεμπόδιστης πρόσβασης των κατοίκων στις ιδιοκτησίες τους και πάνω από το σκάμμα που θα δημιουργηθεί, αλλά και για να μη διαταραχθεί η λειτουργία στην τοπική κοινωνία και στη λειτουργία των μουσείων. Οι ανασκαφές θα γίνουν όπως πάντα με τη συνεργασία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτο.

Ολοκλήρωση της αποκατάστασης στην Παναγία Καθολική

Ικανοποιητική χαρακτήρισε ο κ. Τζαβάρας την εξέλιξη των εργασιών παρέμβασης στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής στη Γαστούνη. Το έργο θα ολοκληρωθεί καθώς εντάχθηκε στο ΕΠΑΝ με προϋπολογισμό ύψους 220.000 ευρώ.

«Δεν είναι μακριά η στιγμή που θα δοθεί στους πιστούς αυτό το σημαντικό εκκλησιαστικό μνημείο της ιστορίας του τόπου μας που χρονολογείται από το 12ο αιώνα», δήλωσε. Στη Γαστούνη, όπως και στην Αμαλιάδα, συναντήθηκαν με τον κ. Τζαβάρα ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, η προϊσταμένη της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Κουμούση και εκπρόσωποι της Διαχειριστικής Αρχής για τη χρηματοδότηση του έργου.

250.000 ευρώ για τη Φραγκαβίλλα

Το αργότερο μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΠΑΝ τμήμα του έργου αναστήλωσης του μνημείου της Φραγκαβίλλας που παραμένει ανεκτέλεστο, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση ύψους 250.000 ευρώ.

«Μανωλοπούλειο», Μητροπολιτικός Ναός και μουσείο στον Πύργο

Στον Πύργο ο αναπληρωτής υπουργός και οι συνεργάτες του επισκέφθηκαν αρχικά το Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, που δρομολογείται ο χαρακτηρισμός του ως μνημείο των νεοτέρων χρόνων της χώρας μας, ώστε να προχωρήσει άμεσα και η αποκατάστασή του. «Στις 25 Οκτωβρίου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεοτέρων Μνημείων θα εισαχθεί το θέμα για το χαρακτηρισμό του και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ, για την αποκατάσταση και την ανάδειξή του» σχολίασε ο κ. Τζαβάρας.

Τέλος με τον δήμαρχο Πύργου Μάκη Παρασκευόπουλο έγινε συζήτηση για την τύχη του Μανωλοπούλειου και την εξέλιξη των έργων στο Δημοτικό Μουσείο Πύργου. Για το πρώτο παραδόθηκε η μελέτη για την πλήρη αποκατάσταση του κτιρίου που δημιούργησε ο Ερνέστος Τσίλερ και στέγασε για δεκαετίες το παλιό νοσοκομείο έως την λειτουργία του, μέσα από την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Μάλιστα την είδηση εδώ την έδωσε ο δήμαρχος Πύργου που ανέφερε πως έχει έρθει σε συνεννόηση με τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, για τη δημιουργία στο συγκεκριμένο χώρο παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης.

Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε ακόμα πως μετά την επιτυχία του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάδειξη προμηθευτή των προθηκών για το μουσείο του Πύργου, εντός των προσεχών μηνών θα ολοκληρωθεί και θα λειτουργήσει.