Στη Ρώμη θα βρίσκεται μέχρι τις 15 Ιουλίου, ο πρόσφατα και μετά από 60 χρόνια συντηρημένος πίνακας του Καραβάτζιο, που απεικονίζει την ανάσταση του Λαζάρου, όπως αυτή περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρονται και στην ιστοσελίδα του BBC, o πίνακας του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου φιλοξενούνταν για αιώνες σε εκκλησία της πόλης Μεσσίνα, στη Σικελία και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο μουσείο της πόλης.

Οι «ειδικοί» εκτιμούν πως το αριστούργημα, που είναι γνωστό και ως «Η Ανάσταση του Λαζάρου», φιλοτεχνήθηκε το 1609, ένα χρόνο πριν το θάνατο του Καραβάτζιο , ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 38 ετών το 1610. Πρόκειται για ένα εξάπτυχο έργο, το φόντο του οποίου είναι ιδιαίτερα σκοτεινό, γεγονός που αποδίδεται από τους μελετητές στο ότι ο καλλιτέχνης ήταν υποχρεωμένος να τελειώνει γρήγορα τα έργα του (και συνεπώς δεν επεξεργάζονταν αρκετά το φόντο). Σύμφωνα με μια άλλη εκτίμηση, ο Καραβάτζιο χρησιμοποιούσε την αντίθεση φώς – σκοτάδι για να τονίζει περισσότερο της φιγούρες του.

Σε ό,τι αφορά τη συντήρηση του έργου, η Anna Maria Marcone, μέλος της ομάδας συντηρητών, διευκρίνισε στον Τύπο ότι το δυσκολότερο κομμάτι της διαδικασίας ήταν η αποκατάσταση των ζημιών που πιστεύεται ότι είχε υποστεί ο πίνακας από την πρώτη του συντήρηση το 1670. Μετά την αποκατάσταση του, το έργο θα φιλοξενείται στην Ιταλική πρωτεύουσα ως τα μέσα του επόμενου μήνα.