Απαγορεύτηκε η πρόσβαση των επισκεπτών σε μεγάλο μέρος της Βίλας του Αδριανού, καθώς το μνημείο κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω έλλειψης πόρων για τη συντήρησή του. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Κοριέρε ντέλα Σέρα», τα χρήματα που χορηγήθηκαν για τη συντήρηση της κατοικίας του Ρωμαίου αυτοκράτορα στο Τίβολι, κοντά στη Ρώμη, ήταν μόλις 370.000 ευρώ, αντί για 2,5 εκατομμύρια που θεωρούν οι συντηρητές ότι απαιτούνταν.

Την τελευταία τριετία, αντί για τα 6,7 εκατομμύρια ευρώ, που ζητήθηκαν για να συντηρηθεί ο χώρος, δόθηκε μόνο 1,5 εκατομμύριο. Έτσι, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι ζώνες που κλείνουν για το κοινό: τοποθετούνται μεταλλικές μπαριέρες και μια πινακίδα που προειδοποιεί τους επισκέπτες για τον «κίνδυνο κατάρρευσης».

Μολονότι η Βίλα του Αδριανού έχει ενταχθεί στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1999, την τελευταία δεκαετία οι επισκέπτες της μειώνονται διαρκώς: από 187.202 το 2000, έπεσαν πέρσι στους 108.811. Η Βίλα κατασκευάστηκε μεταξύ 117-138 μ.Χ. κατ’ εντολή του αυτοκράτορα Αδριανού και αποτελείται από ένα συγκρότημα κτιρίων που εκτείνεται σε 800 στρέμματα, δηλαδή έχει έκταση μεγαλύτερη και από αυτήν της Πομπηίας.