Αρκετά διακοσμητικά κομμάτια έχουν πέσει από τη διάσημη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης, προκαλώντας ανησυχία στους ειδικούς που τονίζουν ότι ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Αιώνιας Πόλης χρειάζεται επειγόντως αποκατάσταση.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο δηλώνει ότι χρειάζεται η συγκρότηση ενός ειδικού ταμείου για όλα τα μνημεία της πρωτεύουσας, και ελλείψει πόρων για τα αναγκαία έργα αποκατάστασης εύχεται να βρει και η Φοντάνα ντι Τρέβι το χορηγό της, όπως στην περίπτωση συντήρησης του Κολοσσαίου.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έπεσαν διακοσμητικά φύλλα δάφνης από το πάνω μέρος του μπαρόκ συντριβανιού της Ρώμης, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να αποκλείσει το μνημείο και να κληθούν αρχαιολόγοι να ελέγξουν τις ζημιές. Μάλιστα αναγκάστηκαν να αφαιρέσουν οι ίδιοι άλλα πέντε ανάγλυφα στοιχεία που ήταν έτοιμα να ξεκολλήσουν.

Ο αρμόδιος για τα πολιτιστικά θέματα του δήμου της Ρώμης Ουμπέρτο Μπρόκολι δήλωσε πως η ζημιά πιθανόν προκλήθηκε από τη διήθηση μεγάλων ποσοτήτων νερού στο μνημείο εξαιτίας των άνευ προηγουμένου χιονοπτώσεων τον περασμένο χειμώνα.

Η Φοντάνα ντι Τρέβι ολοκληρώθηκε το 1762 και όπως όριζε το ρωμαϊκό έθιμο κατασκευάστηκε στο τέλος ενός υδραγωγείου που έφερνε νερό στη Ρώμη.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο επισήμανε πως θα έχει επαφές με το υπουργείο Πολιτισμού για να εξεταστεί η δυνατότητα δημιουργίας ενός ταμείου για τα πιο σημαντικά μνημεία της Ρώμης. Σημείωσε πως υπάρχει σαφώς πρόβλημα έλλειψης πόρων για έργα αποκατάστασης και τόνισε πως χρειάζεται κοινή προσπάθεια από πλευράς δήμου και κράτους, όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica.

Στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκε για τη Φοντάνα ντι Τρέβι να βρεθεί, όπως και στην περίπτωση του Κολοσσαίου, κάποια χορηγία για να διασφαλιστεί ότι, πέραν της μόνιμης και έκτακτης συντήρησης, η Φοντάνα θα μπορέσει να είναι απόλυτα ασφαλής.