Στα χέρια των εργολάβων περιέρχεται, στο εξής, η ευθύνη για την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Έκτακτων Αρχαιολόγων (Παράρτημα Κρήτης), που αναφέρεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο για τη “βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος”. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο, στα μεγάλα ιδιωτικά έργα, ο εργολάβος θα επιλέγει επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό, το οποίο θα καλείται απλώς … να εγκρίνει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι αρχαιολόγοι απεργούν αύριο Τρίτη, ενώ συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Μουσείο Ηρακλείου (πλευρά Πλατείας Ελευθερίας). στις 11 π.μ.

Η ανακοίνωση

Με αυτό το δελεαστικό για την “ανάπτυξη” τίτλο, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κατέθεσε στη Βουλή προς ψήφιση πολυνομοσχέδιογια τη «βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», όπου στο «κεφάλαιο Γ΄» προβλέπονται ρυθμίσεις απλοποίησης και επιτάχυνσης των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.

Μετά τα μεγάλα δημόσια έργα, μνημόνιο συναντίληψης και συνεργασίας προβλέπεται και για τα μεγάλα ιδιωτικά έργα, βάσει του οποίου την ευθύνη για την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα έχει ο κύριος του έργου!

Η Γενική Διεύθυνση Aρχαιοτήτων θα ορίζει τον αριθμό κάθε ειδικότητας του προσωπικού και οι τοπικές Εφορείες θα πρέπει να παρέχουν τη σύμφωνη γνώμη τους για το προσωπικό που θα επιλέγουν οι κατασκευαστικές εταιρείες!

Με λίγα και απλά λόγια, και πέρα από τα προσχήματα, η ευθύνη στο εξής για την πορεία των αρχαιολογικών εργασιών στα μεγάλα ιδιωτικά έργα περιέρχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία στους ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ!

Με το κατάπτυστο αυτό νομοσχέδιο, απαξιώνεται το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας,αλλά και η προσφορά και η ιδιότητα των αρχαιολόγων και των υπολοίπων εργαζομένων στα αρχαιολογικά έργα, οι oποίοι αφήνονται πλέον έρμαια των διαθέσεων των εργολάβων, που θα είναι πλέον οι άμεσοι εργοδότες τους.

Και είναι γνωστό σε όλους ότι για τους εργολάβους μόνη έννοια αποτελεί η ταχεία και ανέξοδη περάτωση των έργων, εις βάρος των αρχαίων, τα οποία κατ’αυτούς αποτελούν “πέτρες ήσσωνος σημασίας”! Με μια πρωτοφανή καταστρατήγηση του αρχαιολογικού νόμου, η Αρχαιολογική Υπηρεσία αποκτά ρόλο απλού παρατηρητή των αρχαιολογικών εργασιών, οι ρυθμοί των οποίων θα επιβάλλονται πλέον από τους εργολάβους. Οι εργαζόμενοι στα αρχαιολογικά έργα θα αναγκάζονται στο εξής να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των εργοδοτων τους, αφού από αυτούς θα εξαρτάται στο εξής το όποιο εργασιακό μέλλον τους.

Οι Έκτακτοι Αρχαιολογοι της Κρήτης απεργούν και αντιστέκονται στο αρχαιοκτόνο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, το οποίο επιπλέον θα δοκιμάζει καθημερινα τις αντιστάσεις και τις αντοχές των εργαζομένων στον πολιτισμό! Περιμένουμε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού να αποσύρει τα σχετικά άρθρα, τα οποία αναιρούν και καταργούν το ρόλο και τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αφήνοντας τους κατασκευαστές ανεξέλεγκτους και τους εργαζόμενους απροστάτευτους στις πιέσεις και τους εκβιασμούς τους, εις βάρος της διαφύλαξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.