Με μπαράζ καταλήψεων και απεργιακών κινητοποιήσεων αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα κυβερνητικά μέτρα. Ανάμεσά τους φυσικά και οι αρχαιολόγοι.

Ο “απεργιακός πυρετός” έχει βάλει από χθες “λουκέτο” σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε όλη την Ελλάδα -μεταξύ των οποίων και στην Ακρόπολη-, καθώς οι εργαζόμενοι του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία, ενώ υπό κατάληψη τελούσαν κτίρια υπουργείων και δημόσιων υπηρεσιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται την επόμενη εβδομάδα. Η ΑΔΕΔΥ μετατρέπει την 24ωρη απεργία της ερχόμενης Τετάρτης σε 48ωρη (19-20/10) καλώντας τη ΓΣΕΕ -που προς το παρόν έχει προκηρύξει 24ωρη για την Τετάρτη- να κάνει το ίδιο. Το ίδιο ζητεί και το ΠΑΜΕ.

Την Τετάρτη, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης άνοιξε το πρωί, παρά την απεργία, για να πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τα 67 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τις κατοχικές δυνάμεις. Μέλη του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων πραγματοποίησαν σιωπηλή διαμαρτυρία με μαύρα ρούχα δίπλα στο άγημα. Χτες η Ακρόπολη (όπως και οι υπόλοιποι αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία)  παρέμεινε κλειστή ενώ οι εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση στην είσοδό της.

Στη Θεσσαλονίκη έγινε συγκέντρωση στον Λευκό Πύργο και κατάληψη του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχες δράσεις πραγματοποιήθηκαν στην Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Κόρινθο, τη Ρόδο, την Πάτρα.

Την ίδια ώρα το κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού στην οδό Μπουμπουλίνας τελούσε υπό κατάληψη. Κατειλημμένα ήταν επίσης δύο κτίρια του υπουργείου Οικονομικών στις οδούς Νίκης και Καρ. Σερβίας, καθώς και κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών, Γεωργίας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Ανάπτυξης, πρώην Εμπορίου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κ.ά. Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι έχτισαν με τούβλα την είσοδο των κεντρικών γραφείων της ΕΥΑΘ, στην Τσιμισκή.