Εξαιρετική επιτυχία έχει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα», που όλη την εβδομάδα υλοποιεί η Κ′ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Συνολικά 150 μαθητές δημοτικού θα έχουν επισκεφτεί μέχρι και σήμερα το χώρο του Μουσείου και με τη βοήθεια των αρχαιολόγων της υπηρεσίας. θα μάθουν για το στρατηγό Λούκουλλο και για τα ευρήματα των ανασκαφών στην πόλη τους, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να βάλουν όλη τους την τέχνη στο συνδυασμό υλικών με τα οποία παρασκευάζουν τα δικά τους κουλουράκια. Κι όλα αυτά, μαθαίνοντας παράλληλα και την έννοια της κοινωνικής προσφοράς, κάτι που θα αποτελεί τη βάση και για το πρόγραμμα «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χθες, σήμερα, αύριο», που θα υλοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα από τη 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Φτάνοντας κανείς χτες το πρωί έξω από την είσοδο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, έβλεπε αφημένες σακούλες με κουβέρτες, είδη διατροφής και ρουχισμού. Αυτό είναι το «εισιτήριο» με το οποίο οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων της Μυτιλήνης, αλλά και άλλων περιοχών του νησιού, συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ένα Λουκούλλειο Γεύμα», που από τη Δευτέρα υλοποιεί η Κ’ ΕΠΚΑ.

Οι δραστηριότητες του προγράμματος

Η ξενάγησή τους ξεκινά από την αίθουσα του Λούκουλλου, του στρατηγού το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την αφθονία του φαγητού. Οι μαθητές μαθαίνουν για τις ανασκαφές που είχαν γίνει στη Μυτιλήνη στο πλαίσιο του έργου βιολογικού καθαρισμού και τα ευρήματα (σκεύη μαγειρικά και επιτραπέζια) της ιχθυοδεξαμενής που υπήρχε στις οδούς Βενιζέλου και Μυρογιάννη, τα οποία φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη του Μουσείου. Στη συνέχεια, κατεβαίνουν στα υπόγεια… «εργαστήρια μαγειρικής», όπου με λάδι, χυμό πορτοκαλιού και άλλα υλικά φτιάχνουν τα δικά τους κουλουράκια μέσα σε ειδικές φόρμες.

Στο… γευστικό αυτό ταξίδι, τα παιδιά συνοδεύουν οι αρχαιολόγοι της υπηρεσίας Θάλεια Κυριακοπούλου (στην οποία ανήκουν και τα «εύσημα» για την ιδέα υλοποίησης του προγράμματος), Γιάννης Κουρτζέλλης, Μυρσίνη Τακτικού και Ανθή Κάλιοψη, καθώς και οι υπάλληλοι Ευαγγελία Λημναίου, Ανθή Σκαλοχωρίτου, Κατερίνα Τζάρτα και Ανθή Λαμπρινού.

Μέχρι και χτες, το Μουσείο είχαν επισκεφτεί χάριν του προγράμματος μαθητές από το 3ο, το 4ο και το 8ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης, καθώς και από το Νηπιαγωγείο Νέων Κυδωνιών, ενώ το πρόγραμμα θα λήξει σήμερα με την επίσκεψη των μαθητών των Δημοτικών Σχολείων Λουτρών και Ταξιαρχών. Σύμφωνα με τους αρμοδίους, πάντως, τα σχολεία που εξέφρασαν ενδιαφέρον ήταν πολύ περισσότερα, ενώ κατάφεραν να συγκεντρωθούν πολλά είδη (τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια κ.ά.), που με τη λήξη του προγράμματος θα παραδοθούν στη Μητρόπολη Μυτιλήνης για να διανεμηθούν σε άπορους συμπολίτες μας.

Και στο Κάστρο

Όλη την ερχόμενη εβδομάδα, σχολεία που δεν κατάφεραν να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κ’ ΕΠΚΑ, θα μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Το Κάστρο της Μυτιλήνης, χθες, σήμερα, αύριο», που θα υλοποιεί η 14η ΕΒΑ.

Έχοντας ως ξεναγούς τις αρχαιολόγους Γεωργία Ταπακοπούλου και Ισμήνη Παρασχάκη, θα περιηγηθούν στην ιστορία της παλιάς Μυτιλήνης μαθαίνοντας στοιχεία για το Κάστρο. Θα μάθουν επίσης πώς γίνεται μια αναστήλωση και τι ειδικότητες απασχολούνται, ενώ θα μπορέσουν να πάρουν μέρος και σε δραστηριότητες θεατρικού παιχνιδιού, που θα τα βοηθήσουν να εμπεδώσουν τις γνώσεις που θα έχουν αποκτήσει.

Το πρόγραμμα, που θα ξεκινάει από τις 9:30 το πρωί και κάθε κύκλος του θα έχει διάρκεια μιάμισης ώρας, έχει ήδη κλείσει και τα παιδιά καλούνται και πάλι να «πληρώσουν» τη συμμετοχή τους με την προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης.