Μια σειρά επισκέψεων και ξεναγήσεων – ταξίδι σε ένα παρελθόν που ένωνε παρά χώριζε τους λαούς – θα απολαύσουν οι μαθητές της Ρόδου στα πλαίσια του  δια-μεσογειακού εκπαιδευτικού προγράμματος Mare Nostrum.

Έτσι, σήμερα και αύριο,  3 και 4/11/2011, με ξεναγούς αρχαιολόγους και μηχανικούς του ΥΠΠΟΤ,  οι μαθητές θα κατακλύσουν την εκτεταμένη ανασκαφή που διενεργείται στην περιοχή του τουριστικού λιμανιού στον Μόλο των Μύλων, αλλά και την παραλιακή ζώνη και τα τείχη της πόλης της Ρόδου. Εδώ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των κυριότερων πύλών με τους αμυντικούς πύργους και των σημαντικότερων μνημείων της Μεσαιωνικής Πόλης. Μία εβδομάδα αργότερα θα παρουσιαστούν ζωγραφικά έργα των παιδιών, με θέμα τη Μεσόγειο, στον χώρο του ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης στην Μεσαιωνική Πόλη.

Πρόκειται για το επιστέγασμα του προγράμματος «MARE NOSTRUM: Μία διαδρομή πολιτιστικής κληρονομιάς κατά μήκος των θαλάσσιων δρόμων των αρχαίων Φοινίκων στις ιστορικές πόλεις-λιμάνια της Μεσογείου»,  στο οποίο συμμετέχει η πόλη της Ρόδου μαζί με επτά ακόμη μεσογειακές πόλεις-μνημεία: την Ταρτούς της Συρίας, τη Βηρυτό και την Τύρο του Λιβάνου, την Βαλέτα της Μάλτας, την Καρχηδόνα της Τυνησίας, τη Φλωρεντία και τις Συρακούσες της Ιταλίας. Κοινός τόπος, εκτός από τη μεγάλη θάλασσα, οι Φοίνικες, ο αρχαίος θαλασσινός λαός που πέρασε από όλες αυτές τις θέσεις και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στον πολιτισμό και την ιστορία τους.

Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του έτους, αλλά οι εκθέσεις και οι ξεναγήσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό, και αφορούν όλες τις πόλεις που συμμετέχουν, ξεκίνησαν εδώ και 5 μήνες. Τα εικαστικά έργα των μαθητών, εκτός από φυσικούς χώρους, παρουσιάζονται και στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα του προγράμματος.