Στην ψηφιακή εποχή μπήκε πρόσφατα το Αρχαιολογικό Μουσείο Χατάυ στην Αντάκια (Αντιόχεια) της Τουρκίας.

Το μουσείο, που είναι διάσημο για τα ανεκτίμητα ψηφιδωτά που περιλαμβάνονται στα εκθέματά του, είναι πλέον επισκέψιμο και μέσω διαδικτύου – τουλάχιστον εν μέρει… Και αυτό καθώς εκατό από τα αντικείμενά του, οκτώ από τα οποία ψηφιδωτά, αποτυπώθηκαν σε φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης για να “ανέβουν” στη συνέχεια στην ιστοσελίδα του μουσείου. Και όλα αυτά μαζί με πληροφορίες για τη χρονολογία, την κατασκευή και τη σημερινή έκθεσή τους. Την επίπονη εργασία έφεραν εις πέρας εθελοντές, μέλη αντίστοιχων οργανώσεων.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, η έφορος του Μουσείου Ναλάν Γιάστι δήλωσε: “Οι άνθρωποι που θα δουν τα αντικείμενα στο Διαδίκτυο θα επωφεληθούν από αυτά τα αντικέιμενα. Επίσης, όσοι δεν έχουν ακούσει ξανά το όνομα Χατάυ, θα έρθουν στην επαρχία χάρη στο πρόγραμμα”.

*ΗΙΝΤ: Σε όσους αγνοούν το Χατάυ σίγουρα δεν συγκαταλέγονται οι λάτρεις του Iντιάνα Τζόουνς: το όνομα της επαρχίας χρησιμοποιείται στην τρίτη ταινία της σειράς για να κατονομάσει φανταστικό κρατίδιο που συνεργάζεται με τους Ναζί προκειμένου να εμποδίσουν τον αρχαιολόγο να βρει το Άγιο Δισκοπότηρο . Αξιοσημείωτο είναι ότι η πραγματική επαρχία με το φανταστικό κρατίδιο συμπίπτουν γεωγραφικά.