Ελεύθερα διατίθεται πλέον στο Διαδίκτυο το νέο ψηφιακό αποθετήριο του Ιστορικού Αρχείου Αιγαίου «Εργάνη» στη διεύθυνση www.ergani-repository.gr, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερα από 1.500 τεκμήρια, σχετικά με την ιστορία της αστικής τάξης της Λέσβου του 19ου και του 20ού αιώνα. Η υλοποίηση του αποθετηρίου έγινε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με το Αρχείο, με στόχο την ανάδειξη του πλούσιου τεκμηριωμένου υλικού του, που αποτυπώνει την επιχειρηματική και πολιτιστική άνθηση του βορειοανατολικού Αιγαίου κατά τους προηγούμενους αιώνες.

Το αρχειακό υλικό της «Εργάνης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΤ, αναδεικνύει τις πολιτικές εξελίξεις, την πρότυπη ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας, την επιχειρηματικότητα και, γενικότερα, την καθημερινότητα της αστικής τάξης της Λέσβου πριν από δύο αιώνες. Μέσα από εφημερίδες, επιστολές, οικονομικά έγγραφα, φωτογραφίες, διαφημιστικά έντυπα, μηχανολογικά σχέδια, καρτ ποστάλ, λογοτεχνικά κείμενα, ταινίες της περιόδου 1924-1929 κ.ά., αποτυπώνεται η καθημερινή ζωή κατά την ιστορική αυτή περίοδο.

Ιστορικοί, ερευνητές, σπουδαστές, διαδικτυακοί χρήστες με ιστορικά, κοινωνικά και λαογραφικά ενδιαφέροντα, επισκέπτες και κάτοικοι του βορειανατολικού Αιγαίου έχουν τη δυνατότητα πλέον να πλοηγηθούν στο ψηφιακό αποθετήριο της «Eργάνης» αποκτώντας πρόσβαση στο περιεχόμενο του Αρχείου και εκτυπώνοντας υλικό που τους ενδιαφέρει.

Το Αρχείο πήρε το όνομά του από τη μηχανή συλλογής ελιάς «Εργάνη», μια εφεύρεση του Μυτιληνιού επιχειρηματία, καλλιτέχνη και εφευρέτη Μίτσα Κουρτζή. Η «Εργάνη» ήταν μια καινοτομία το 1924, αναγνωρισμένη διεθνώς σε συνέδρια και περιοδικά της εποχής.

Το Ιστορικό Αρχείο Αιγαίου «Εργάνη» είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2002 και βρίσκεται στη Μυτιλήνη, έχοντας ως στόχο την προστασία και την αξιοποίηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς που αντιπροσωπεύει το Αρχείο.

Η ανάπτυξη του Αποθετηρίου ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο της Πράξης «Εθνικό Πληροφοριακό Σύστημα Έρευνας και Τεχνολογίας/Κοινωνικά Δίκτυα – Περιεχόμενο Παραγόμενο από Χρήστες» (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση»- ΕΣΠΑ) που αποτελεί το κύριο αναπτυξιακό έργο του ΕΚΤ. Το ΕΚΤ (www.ekt.gr) αναπτύσσει υπηρεσίες ψηφιακών αποθετηρίων για φορείς έγκριτου εκπαιδευτικού, ερευνητικού, επιστημονικού και πολιτιστικού περιεχομένου.