Ημερίδα για την επίσημη παράδοση του έργου «Απλοποίηση Διαδικασίας χορήγησης αντιγράφων Πρακτικών και Γνωμοδοτήσεων Συμβουλίων του Υπουργείου Πολιτισμού – Διάθεση περιεχομένου μέσω Διαδικτύου», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Την ημερίδα διοργάνωσαν το Αυτοτελές Τμήμα Γραμματείας Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ)-ΣΜ και το Τμήμα Γραμματείας Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

«Όσες δουλειές ολοκληρώνονται και βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, είναι ένα δώρο γιατί μπορεί κανείς να τις συνεχίσει πιο δημιουργικά σε επόμενα σχέδια. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν γι’ αυτό, στις συνέργειες που έγιναν, και νομίζω ότι είναι ένα έργο που μπορεί να μοιάζει τεχνικό, όπως π.χ. το ηλεκτρονικό εισιτήριο, μοιάζει να είναι απλό, αλλά πίσω του έχει μια ολόκληρη δομή που δημιουργεί νέες αντιλήψεις, κάνει συγκρίσεις, έχει δηλαδή πολύ πιο σύνθετη υποδομή από αυτή που λέει ο τίτλος του», δήλωσε στο χαιρετισμό της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

«Η σημερινή ημέρα αποτελεί μια ξεχωριστή στιγμή για τα κεντρικά συλλογικά όργανα του Υπουργείου (ΚΑΣ, Συμβούλιο Μουσείων, ΚΣΝΜ και Κοινό Όργανο ΚΑΣ-ΚΣΝΜ), καθώς με το έργο που ολοκληρώθηκε μπαίνουν σε μια νέα εποχή παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, εφαρμόζοντας τη σύγχρονη τεχνολογία και εν γένει τις σύγχρονες τεχνολογικές συνθήκες στον τομέα της επικοινωνίας», δήλωσε από την πλευρά της η γγ του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

«Η πρόσβαση στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Κεντρικών Συμβουλίων γίνεται μέσω της νέας πύλης, η οποία φιλοξενείται στο κυβερνητικό υπολογιστικό νέφος (G-Cloud), που αναπτύχθηκε σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση 2014-2020 του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης και την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Η φιλοξενία της υποδομής του έργου στο G-Cloud εξασφαλίζει τη μείωση του κόστους κτήσης, συντήρησης και υποστήριξής του και την αύξηση του βαθμού ευελιξίας και ασφάλειας», πρόσθεσε η κα Βλαζάκη.

«Σκοπός των εργασιών μας ήταν η προετοιμασία του υλικού, των γνωμοδοτήσεων και πρακτικών, για τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση ώστε να είναι διαθέσιμο στους πολίτες μέσω διαδικτύου, καθώς και η καθημερινή συνεργασία μας με την ανάδοχο εταιρεία για το σχεδιασμό της νέας εφαρμογής», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος Σπύρος Πετρουνάκος, μιλώντας εκ μέρους της Γραμματείας του ΚΑΣ και του ΚΣΝΜ.

Ως προς το αρχείο που φυλάσσεται στο τμήμα της Γραμματείας του ΚΑΣ, ψηφιοποιήθηκε όλο το υπάρχον υλικό των γνωμοδοτήσεων και πρακτικών που χρονολογείται από το 1990 ως τις μέρες μας και του Συμβουλίου Μνημείων από το 2006 κι εξής. Ψηφιοποιήθηκε επίσης το αρχείο του ΚΑΣ από τα έτη 1965 ως 1989, που φυλάσσεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων. Ως προς το αρχείο του ΚΣΝΜ, ψηφιοποιήθηκε και τεκμηριώθηκε χαρτώο υλικό των ετών 1978-1987 και 1990-1998. Επιπλέον, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ανέβηκε το ψηφιοποιημένο υλικό των συνεδριάσεων του ΚΣΝΜ από το 1999 ως το 2017, που επίσης τεκμηριώθηκε.

Όπως σημειώθηκε στην ημερίδα, το έργο αφορά όλους τους πολίτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που ενδιαφέρονται για υπόθεση η οποία έχει ή πρόκειται να εξεταστεί σε κάποιο από τα τέσσερα ανώτερα συμβούλια του ΥΠΠΟΑ. Κάνοντας χρήση στην εφαρμογή θα μπορούν να αναζητούν κάποιο θέμα που τους ενδιαφέρει και το οποίο έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων. Θα μπορούν επίσης, εφόσον συντρέχουν λόγοι έννομου ενδιαφέροντος ή συμφέροντος, να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης αντιγράφου γνωμοδότησης ή πρακτικών της συνεδρίασης του οργάνου που τους ενδιαφέρει. Τέλος, σε υποθέσεις που πρόκειται να εξεταστούν από κάποιο συμβούλιο μπορούν να υποβάλουν μέσω της παροχής αίτημα παράστασης σε αυτό.

Ο πολίτης χρησιμοποιώντας την εν λόγω εφαρμογή θα μπορεί να λαμβάνει, ψηφιακά, άμεση απάντηση σε αίτημα που έχει υποβάλει επίσης ψηφιακά στις αντίστοιχες γραμματείες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Όπως σημειώθηκε στην ημερίδα, με αυτό τον τρόπο σταματούν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και αναβαθμίζονται η διαφάνεια και η αμεσότερη πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

Το συγκεκριμένο έργο, που επίσημα παραδίδεται στο τέλος του Σεπτεμβρίου, εντάχθηκε στα ΕΣΠΑ 2014-2020, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα», με αναθέτουσα αρχή την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ΑΕ.