Απαξίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, έλλειψη πόρων, ακόμα και οι διεθνείς σχέσεις της χώρας σε… κρίση. Όλα αυτά συνυπάρχουν στην περίπτωση της κατάρρευσης του προστώου (του ημιυπαίθριου στεγασμένου χώρου μπροστά στην είσοδο του κτιρίου) του τζαμιού του «Ρετζέπ Πασά» στην πλατεία Δωριέως στη μεσαιωνική πόλη της Ρόδου. Το θέμα πήρε διαστάσεις στον τοπικό Τύπο, έφτασε μάλιστα να επηρεάσει ακόμα και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στις 19 Δεκεμβρίου, δύο από τις τέσσερις κολόνες του προστώου μέρους του τζαμιού κατέρρευσαν, ως συνέπεια των δυνατών βροχοπτώσεων που επικρατούσαν εκείνες τις μέρες στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Ένα μέρος του μνημείου, που στέκει στη θέση του ήδη από το 1588 και που σύμφωνα με τους ειδικούς είναι παρόμοιας αρχιτεκτονικής σύνθεσης με το «Μπλε Τζαμί» της Κωνσταντινούπολης, καταστράφηκε.

«Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου τζαμιού είναι ο θόλος ο οποίος είναι καλυμμένος με φύλλα μολύβδου. Το ίδιο το κτίσμα του τζαμιού είναι ένα τύμπανο 16 πλευρών» λέει ο κ. Χάρης Λαμπρίδης, αρχιτέκτονας-μηχανικός και προϊστάμενος της διεύθυνσης προστασίας της μεσαιωνικής πόλης του Δήμου Ρόδου. «Το συγκεκριμένο κομμάτι ήταν υποστυλωμένο εδώ και πολλά χρόνια γιατί παρουσίαζε προβλήματα στατικότητας», λέει ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ρόδου κ. Μανώλης Σαββής. Σύμφωνα με τους ανθρώπους του δήμου για το συγκεκριμένο κτίσμα υπάρχει μελέτη «εγκεκριμένη μάλιστα από το υπουργείο Πολιτισμού —στο οποίο άλλωστε ανήκει και το κτίσμα— ήδη από το 2004. Το κόστος της αποκατάστασης του συγκεκριμένου τζαμιού υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι δύσκολο να βρεθεί», λέει ο κ. Σαββής και συμπληρώνει πως μέσα στα επόμενα σχέδια του δήμου είναι η ανακαίνιση της πλατείας στην οποία βρίσκεται το τζαμί.

Η κατάρρευση τμήματος του τζαμιού δεν έκανε μόνο εντύπωση στην τοπική κοινωνία αλλά προκάλεσε και την αντίδραση της Τουρκίας με ενέργειες από την πλευρά του τοπικού Προξενείου, ενώ το θέμα έφτασε ακόμα και σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών. «Πρόκειται καθαρά για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων» λέει ο κ. Σαββής. «Ίσα ίσα, υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τα μουσουλμανικά κτίσματα τα οποία αποτελούν κομμάτι της ιστορίας της πόλης», λέει ο κ. Σαββής αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα του «τζαμιού του Σουλεϊμάν» το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και λειτουργεί ακόμα και σήμερα ως τζαμί.

«Σε πρώτη φάση πιστεύω πως το προστώο θα μπορούσε να ξανατοποθετηθεί. Όμως η συνολική αποκατάσταση του τζαμιού πρέπει να αποφασιστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού», σχολιάζει ο κ. Λαμπρίδης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεσαιωνική πόλη της Ρόδου, η οποία έχει ανακηρυχθεί ολόκληρη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco. «Καταρχάς πρέπει να γίνει κάτι με ακίνητα που ανήκουν στο Ταμεία Αρχαιολογικών Πόρων, πολλά από τα οποία έχουν νοικιαστεί σε ιδιώτες και τα οποία παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Επίσης, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κυκλοφοριακό ή το δίκτυο των αποχετεύσεων της παλιάς πόλης. Όλα αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ειδικά σε μια περίοδο που επιθυμούμε να προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες».