Οι σχέσεις και οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο Βυζάντιο και τους Αραβες από τον 7ο αι. μ.Χ. έως το 1453 (Αλωση της Κωνσταντινούπολης) με στόχο την ανάδειξη πτυχών και των δυο πολιτισμών θα διερευνηθούν σε έκθεση που οργανώνει στο πλαίσιο της 3ης Μπιενάλε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Την επιμέλεια της έκθεσης, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΤ «Θεσσαλονίκη: Σταυροδρόμι Πολιτισμών», είχε ο Σταμάτης Χονδρογιάννης, αρχαιολόγος του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση «Βυζάντιο & Άραβες» θα ρίξει φως σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως η ταυτότητα των Αράβων, η γέννηση της νέας θρησκείας του Ισλάμ και τα χαλιφάτα, η εξάπλωσή τους στην αραβική χερσόνησο και στη Μεσόγειο, οι πολιορκίες της Κωνσταντινούπολης και η Άλωση της Θεσσαλονίκης το 904, οι μάχες με τους Αραβες και η δημιουργία της ακριτικής παράδοσης με αναφορά στον Διγενή Ακρίτα. Παράλληλα με τις πολεμικές συγκρούσεις δε θα λείψουν οι αναφορές στις ειρηνικές συναλλαγές και στις αλληλεπιδράσεις των δυο πολιτισμών στους τομείς των γραμμάτων, των επιστημών και της τέχνης.

Στους χώρους του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού θα παρουσιαστούν πάνω από 100 έργα, όπως εικόνες, χειρόγραφα, κοσμήματα, νομίσματα, κεραμικά και γλυπτά, από τις συλλογές του ΜΒΠ και αντικείμενα από δημόσια και ιδιωτικά μουσεία και Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Στις παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις ιστορικών, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές, συναυλίες αραβικής μουσικής και κινηματογραφικές προβολές.