Γίνε μέλος
Αποστολή με email
Το email σας *
email φίλου *
CAPTCHA *
CAPTCHA Code *
Ανανέωση CAPTCHA
Μήνυμα
* υποχρεωτικά πεδία
Αποστολή
More
Ειδήσεις: Παλαιοανθρωπολογία
Σκελετοί για σύγκριση: Νεάντερταλ και Χόμο Σάπιενς.
- +
από Archaeology Newsroom

Οι τελευταίοι Νεάντερταλ

Πόσο ευθύνεται ο Χόμο Σάπιενς;

10.000 χρόνια νωρίτερα από ότι πιστευόταν εξαφανίστηκαν οι Νεάντερταλ σύμφωνα με νέα μελέτη. Πρόκειται για το επιστημονικό άρθρο του δρα Ron Pinhasi, του Πανεπιστημίου του Κορκ (Ιρλανδία) με βάση το οποίο, ανθρωπολογικό υλικό που βρέθηκε στο σπήλαιο Μεζμαϊσκάγια στον Β. Καύκασο υποδεικνύει την παρουσία εκεί Νεάντερταλ το αργότερο μέχρι το 39.000 π.Χ. Από την άλλη πλευρά, κι ενώ γενικά πιστεύεται ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν γύρω στο 30.000 π.Χ., οι ενδείξεις δεν ήταν ποτέ επαρκείς για κάτι τέτοιο.

Η νωρίτερη εξαφάνιση των Νεάντερταλ υποδεικνύει επίσης ότι το πρώιμο αυτό ανθρώπινο είδος συνυπήρξε ελάχιστα με το δικό μας. Σύμφωνα με τον δρα Pinhasi αν η εξαφάνιση των Νεάντερταλ συμπίπτει με την εμφάνιση του Χόμο Σάπιενς, ίσως το νέο είδος κατατρόπωσε το παλαιότερο. Αυτό δεν αναιρεί τις πιθανότητες μίξης των δύο ειδών σε κάποιες περιπτώσεις – κάτι που υποστηρίζεται από αρκετές μελέτες – ενώ δεν μειώνει το ενδεχόμενο να ήταν ο Χόμο Σάπιενς περισσότερο έτοιμος από τον Νεάντερταλ να αντιμετωπίσει φυσικές δυσκολίες ( πχ. καιρικές συνθήκες) που τελικά προκάλεσαν την εξαφάνισή του.

Η μελέτη του δρα Pinhasi που συνυπογράφεται από τον δρα Tom Higham (Οξφόρδη) δημοσιεύθηκε πρόσφατα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Μ. Βρετανίας.

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ