Από την επόμενη Δευτέρα και μέχρι τις 30 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι η 12η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου, συμμετέχουν είκοσι πέντε ταινίες από έντεκα χώρες και τιμώμενη χώρα είναι το Μεξικό.
Οι ταινίες που θα προβληθούν ασχολούνται με θέματα από τον τομέα της αρχαιολογίας και των συναφών επιστημών.
Την έναρξη της συνάντησης θα κηρύξει η πρέσβης του Μεξικού στη Σερβία, Μερσέντες Ρουίζα Ζαπάτα, ενώ στη συνέχεια θα προβληθεί η μεξικανική ταινία του Έκτορ Ταχονάρ «Amanecer de Mesoamerica» («Ξημερώνοντας στην Κεντρική Αμερική», με θέμα την Αμερική πριν από τον Κολόμβο.
Τα έργα που έχουν επιλεγεί χαρακτηρίζονται από την ελκυστική προσέγγιση της ερμηνείας της πολιτιστικής κληρονομιάς, την υψηλή ποιότητα και τον νεοτερισμό στον τρόπο παρουσίασης, τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης.
Στη Διεθνή Συνάντηση συμμετέχει η Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, με δύο ταινίες ελληνικής παραγωγής: «Ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας» και «Δίολκος για 1.500 χρόνια».
Η ταινία «Ναός της Αρτέμιδος Αγροτέρας» (σκηνοθεσία Χρίστος Ακρίδας, ερευνήτρια Χαρά Φράγκου, παραγωγή ET1, 2010) έχει ως θέμα τη σχέση των αρχών με τα αρχαιολογικά μνημεία της σημερινής αθηναϊκής περιοχής του Μετς και τον αγώνα των πολιτών για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής τους κληρονομιάς στην περιοχή αυτή.
Η ταινία κινουμένων σχεδίων «Δίολκος για 1.500 χρόνια» (σκηνοθεσία Γιώργος Πολύζος, σενάριο, κείμενα και εικόνες Θ.Π. Τάσιος, παραγωγή Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και ΤΕΕ, 2009) αναπαριστάνει τον Δίολκο, μια οδό από ξηράς για τη μεταφορά πλοίων, στην αρχαιότητα, ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό κόλπο, κατά μήκος του Ισθμού της Κορίνθου. Η ταινία απέσπασε το βραβείο καλύτερης ταινία για το παρελθόν στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Κύπρο (2009) και το βραβείο καλύτερης εκπαιδευτικής ταινίας στην 8η Διεθνή Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας του Μεσογειακού Χώρου (ΑΓΩΝ) στην Αθήνα (2010).
Στο φετινό πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται έργα από το Μεξικό, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Ισπανία, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, την Κίνα, καθώς και δύο σερβικές παραγωγές.
Η 12η Διεθνής Συνάντηση Αρχαιολογικής Ταινίας διοργανώνεται με τη συνεργασία ξένων πολιτιστικών κέντρων και πρεσβειών στη Σερβία, του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Γκαίτε, του Ιταλικού Ινστιτούτου Πολιτισμού, του Ινστιτούτου Θερβάντες και της πρεσβείας του Βελγίου.

Πηγή: in.gr, 21/3/2011